Rosszul van kedvence a kocsiban?

2016. április 28.

Rosszul van kedvence a kocsiban?

Először is határozzuk meg, miben különbözik az autótól rettegő kutya, azoktól a kutyáktól, akiknek felfordul a gyomra benne. Az autótól félő kutyák behúzzák a farkukat utazás közben, hátracsapják a fülüket, remegnek és nem hajlandóak beszállni a kocsiba.

Amikor rosszullét okozza a problémát, a kutya a hányás és nyáladzás tüneteit produkálja. Sajnos ennél komplexebb is lehet a helyzet, amikor eredetileg csak rosszul van egy kutya az autóban, azonban sorozatos rossz élmények hatására a félelem tüneteit is mutatja.

A probléma felszámolása meglehetősen időigényes és sokára szűnik meg teljesen. Az esetek többségében ezek a kutyusok a városi közlekedés kanyargós útjaitól, fékezések-elindulásoktól, rázkódástól és bukkanókon áthajtástól vannak rosszul így a tréning során eleinte kerüljük az ilyen útszakaszokat.

A tréninget kezdjük azzal, hogy egyre redukáljuk a rosszullétet okozó tényezőket. Ültessük be kedvencünket a kocsiba, húzzuk le az ablakokat, hogy friss levegőt kapjon és indítsuk be a motort. Járassuk a motort addig, amíg abba nem hagyja kedvencünk a nyáladzást, majd állítsuk le, még a kocsiban dicsérjük meg kutyusunkat és engedjük ki. Nagyon fontos, hogy ennél a feladatnál ne használjunk ételt jutalomként, hiszen az is a gyomrát fogja terhelni. Simogatás, vagy labda elég lesz. Amennyiben a fenti feladatot jól viseli, nagyon lassan elindulhatunk az autóval, de lehetőleg egyenes útszakaszon. Ezután továbbra is lassú tempóval elkezdhetünk vele fordulgatni az utcákban. A sebességet növeljük utoljára. Minden szakaszt legalább egy hétig gyakoroljunk, akkor is, ha egyáltalán nem mutatja a tüneteket, mielőtt újabb ingerrel nehezítenénk a feladatot.

Amennyiben valamelyik szakaszon elakadnánk, mert kutyusunk elkezdte újra produkálni a tüneteket, lépjünk vissza egy szinttel, erősítsük azt 1-2 hétig, majd vágjunk neki a nehezebb feladatnak újra.

A tréning sikerességét azzal növelhetjük a legjobban, ha megoldjuk, hogy kedvencünk csak a tréninget során kerüljön az autóba, amíg meg nem szüntetjük a problémát.