Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Segítség, a kutyám fél a víztől!

2022. május 02.

A melegebb napokon előfordulhat, hogy több kutyát is látunk boldogan úszni a közeli tóban, játszani a gyermekmedencében, vagy épp a locsoló mellett hancúrozni. Ha számunkra elképzelhetetlennek tűnik, hogy kedvencünk is csatlakozzon hozzájuk, mert fél a víztől, tudnunk kell, hogy ezzel nem vagyunk egyedül. Vannak, akik megfürdetni sem tudják kutyusukat, annyira megriad, ha vizet lát. De egy kis útmutatás segíthet megérteni, hogyan is érezhetné magát négylábúnk biztonságban víz közelében is.

Egyes kutyák miért félnek a víztől?

Számos oka lehet annak, hogy a kutyusok miért félnek a víztől. Előfordulhat, hogy egyszerűen csak az új helyzettől idegenkednek, vagy a nedves mancs és bunda érzete furcsa számukra. Az is lehet, hogy háziállatunknak korábban volt valamilyen traumatikus élménye a vízzel. 

Ha úgy gondoljuk, hogy pajtásunk fél a víztől, akkor az első lépés, hogy segítségünk neki megszabadulni a víz negatív dologgal való társításától. Ezt követően apránként lehet hozzászoktatni az ebet a vízhez, amíg elég biztonságban nem érzi magát ahhoz, hogy saját feltételei szerint fürödjön vagy ússzon.

Hogyan fürdessük meg a víziszonyos kutyát?

Ideális esetben kutyusunkat már kölyökkorban el kell kezdenünk rendszeresen fürdetni. Eleinte akár csak egy nedves törölközővel, később pedig a kádban vagy egy kinti medencében. Ha viszont kedvencünk nagyobb korában került hozzánk és már kialakult nála a fóbia, akkor a cél, hogy előbb megszabaduljon a félelmeitől. Ehhez kövessük az alábbi lépéseket:

1.) Szoktassuk hozzá bundás barátunkat a lakáson belül is a pórázhoz.
2.) Vigyük be kedvencünket a fürdőszobába, csukjuk be az ajtót, és játsszunk vele.
3.) Ha már nem fél az eb a fürdőben, ültessük be a kádba egy csúszásmentes szőnyegre. A vizet még ne engedjük meg, viszont járjon érte jutalom, ha képes nyugodtan a kádban maradni pajtásunk.
4.) Néhány ilyen alkalom után kezdjünk el vizet engedni a kádba, miközben kutyánkkal a padlón játszunk, hogy megszokja a hangokat.
5.) Végül vezessük, illetve kutyusunkat a kádba, amiben már van egy kis víz. A dicséretről és a jutalomfalatról ne feledkezzünk meg!

Eltarthat egy ideig, amíg eljutunk az utolsó lépésig, de a lényeg, hogy háziállatunk megszabaduljon a félelmétől és magabiztos legyen a vízben is.

Ha a fürdővízben már komfortosan érzi magát négylábúnk, akkor elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy elvisszük úszni egy tóhoz vagy a tengerhez. Ehhez azonban úszni is meg kell tanulnia hű társunknak. Ne felejtsük el, hogy nem minden fajta képes jól úszni. A csivaváknak és a boxereknek például több segítségre lehet szükségük. De az is előfordulhat, hogy kutyusunk egyszerűen nem szeret pancsolni, és sokkal jobban kedveli a szárazföldi életet.

Az első úszás idejére fajtától függetlenül minden kutyára javasolt mentőmellényt adni, hogy biztosan ne történjen baj és ne szerezzen azonnal rossz élményt az eb. A mellény megfelelő mérete különösen fontos, és arra is ügyeljünk, hogy legyen rajta egy fogantyú, hogy könnyedén ki tudjuk húzni kutyusunkat a vízből, ha szükséges. 

Lassan, fokozatosan haladjunk. Eleinte csak sétáljunk a parton és csak a mancsokat hagyjuk összevizezni, és később engedjük csak az ebnek, hogy a sekély részen úszkáljon. A bátorságáért minden alkalommal jutalmazzuk meg, bizonyára napról napra magabiztosabb lesz.

 

További tartalmak

Kinti, vagy benti kutyatartás?

Kinti, vagy benti kutyatartás?

5 alkalmazkodó kutyafajta

5 alkalmazkodó kutyafajta

A kutyanevelés 5 alapszabálya

A kutyanevelés 5 alapszabálya

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok