Serdülőkor a kutyánál – így maradjunk nyugodtak

2021. szeptember 01.

Serdülőkor a kutyánál – így maradjunk nyugodtak

Motiválatlanság, robbanékony aktivitások és a tekintély tiszteletének hiánya: a serdülőkorban lévő kutyák hihetetlenül sok közös vonást mutatnak a fiatal emberekkel. Ne aggódjunk: ez az „időszak” is elmúlik. Itt megtudhatjátok, hogy mi jellemzi a kutyák serdülőkorát és hogyan kezelhetjük azt.

Mit okoz a kutyáknál a serdülőkor?

A serdülőkor fajtától függően 6-12 hónapos kor között kezdődik és együtt jár az ivarérettséggel. A nagyobb fajták kicsit később lépnek a kamaszkorba, a szukák pedig kicsit hamarabb érnek, mint a kanok. A szukák először tüzelni kezdenek, a kan pedig megpróbálja lábát felemelni vizelés közben és szuka fajtársait hirtelen nagyon csábítónak találja. Továbbá egyre gyakrabban rivalizál más kanokkal. Sok kutyatartó nemcsak a tüzelésből veszi észre a serdülőkor kezdetét, hanem abból a tényből, hogy a korábban okos négylábú jó magaviselete hirtelen megszűnik.

Serdülőkorban a kutya szervezetében különböző változások zajlanak, melyek nem csak testi tünetekkel járnak, hanem zavarodottságot is okoznak.

Négylábúnk az alábbi változásokat éli át serdülőkorban:

  • Neurális változások az idegsejtek gyors növekedése miatt: Az agy hatékonyságának optimalizálása érdekében az agyi kapcsolatok szabályosan átszerveződnek. A fontos kapcsolatok erősödnek, a kevésbé fontosak visszafejlődnek. A változások fő helyszíne a prefrontális kéreg: egy olyan agyterület, mely a kognitív folyamatokat, a gondolkodást és a tanulást úgy valósítja meg, hogy a megfelelő reakciókra kerüljön sor. Serdülőkor alatt impulzív események történhetnek. Az agy egyik másik területe, az amigdala a serdülőkor idején megnő. Ez olyan érzelmek központja, mint a félelem vagy az agresszió. A kutya érzelmi élete is időszakosan kevésbé kiszámíthatóvá válik.
  • Hormonális ingadozások:Dopamin és tesztoszteron – a kutya hormonháztartása és a receptorok érzékenysége is változásban van. Ez a kutya számára stresszre való hajlamot és idegességet jelenthet. Az állat aránytalan mértékben reagál a külső ingerekre vagy akár már ismert helyzetekre: ezek tipikus hangulatingadozások, melyek az emberi tinédzserek kamaszkorában is felismerhetők.

Milyen jelek mutatják a serdülőkort a kutyáknál?

A kutyák kamaszkora főként abban nyilvánul meg, hogy az állat hangulatingadozásokkal és egy bizonyos mértékű lobbanékonysággal mozog környezetében. A többi kutyával folytatott játék durvulni kezd. A hatások mértéke és formája az adott egyedtől függ. A kamaszkor minden formája esetén a közös nevező a „felnőtt” magatartásformák rögzülése.

A kutya serdülőkorára utaló jelek

  • Territoriális viselkedés:A nappali kanapéja tabu, négylábúnk azonban hirtelen igényt formál rá vagy olyan helyeket jelöl meg, melyek tiltottak számára – ezek próbálkozások a terület feletti uralom megszerzésére.
  • Szexuális ösztön:Ha az ellenkező nemű kutyák érdekesebbé válnak a többieknél, a szaporodási ösztön működésbe lépett. Még az ivartalanított kutyák is megpróbálnak párosodni fajtársaikkal, félig játékból vagy a dominancia jeleként.
  • Vadászmagatartás:Legyen az a szomszéd cica, egy nyuszi vagy a postás – kamaszkorban némely kutya nem tud ellenállni annak, hogy valamit levadásszon.

 Milyen szakaszokban zajlik a serdülőkor a kutyáknál?

A kutyánk életében két érzékeny szakasz van. Az egyik a hierarchia kialakulásának időszaka, mely a 13 és 16 hetes életkor között van, s lényegében a kisgyermekek dackorszakával hasonlítható össze. A serdülőkor ugyancsak nehéz időszak. Kutyafajtától függően 7 és 12 hónapos kor között kezdődik. A nagyobb kutyafajták kicsit később lépnek a serdülőkorba; a szukáknál a tüzelés jelenti a kezdetét. Kanok esetén a kiskutya és kamaszkutya közötti átmenet hosszabb. Utalhat rá, amikor a fiatal állat először emeli fel a lábát és jelölni kezd. A kamaszkor a kutya kettő- és hároméves kora között, és mikor kifejlett ér véget.

Jó hír: Néhány hónapot követően a nehezén már túl vagyunk. Serdülőkorban a négylábú átéli továbbá második személyes kötődési időszakát: használjuk ki ezt és tegyük intenzívebbé kapcsolatunkat.

Mire kell a kutya serdülőkorában figyelemmel lenni?

Azért, hogy szimatoló barátunk megfelelően viselje az izgalmas serdülőkort, főként erős idegekre, türelemre és nagyon sok szeretetre lesz szüksége. Míg a kölyökkutya feltétel nélkül igazodik hozzánk mint falkavezérhez, a kamasz már megpróbál önállósodni. A cuki kiskutyából olykor igazi keményfejű lesz. Gondoljunk erre, ha kölyökkutyát viszünk a családba és készüljünk fel megfelelően.

Ezekre figyeljünk serdülőkorban:

  • Tekintély:Mindig őrizzük meg tekintélyünke Mutassunk megértést a pubertás kutya felé, de ne hagyjuk őt neveletlenkedni. Maradjuk érzéketlen, szuverén vezetők, akihez az állat az érzelmek kavalkádjában igazodni tud. Ha például a kutya félénk tendenciákat mutat, az oldalunkon érzett biztonság megnyugtathatja. De ha éppen lázadót játszik, reagáljunk ugyancsak megfelelően és ne figyeljünk a showra. Szuverén falkavezérként ne szenteljünk figyelmet neki.
  • Türelem: Néhány serdülőkorban lévő kutya úgy tesz, mintha nem emlékezne a tanultakra, lassú felfogásúnak tűnik vagy nem hallgat már ránk, ha hívjik. Legyünk megértőek és főleg most fordítsunk sok időt kutyájára. Tegyük érdekessé számára a tanulást és sok dicsérettel és megerősítéssel tanítsunk neki trükköket és parancsokat – olykor a felfrissítés is elegendő.
  • Védelem:A serdülőkorban lévő kutya nem ismeri a veszélyt és a kockázatot. Mindig figyeljünk rá és lépjünk közbe, ha a kamasz nehézségekbe kerül. Tartsuk például rövid pórázon, ha más kutyákkal próbál verekedni.

Serdülőkorban kerüljük a kutyabarátokat, a nagyobb változásokat, mint költözés vagy teljesen új tanulnivaló – mindkettő túlterhelheti az érzékeny korszakban lévő négylábút.

Ivartalanítsam most a kutyámat?

Ne. A hormonok összezavarodásakor talán eszünke jut ez az ötlet. Ha azonban azt hisszük, hogy kedvencünket az ivartalanítás után könnyebb lesz kezelni, csalódnunk kell. Igaz, hogy az ivartalanított kanok már nem futnak minden szuka után és agresszív területvédelmük is csökken, a legtöbb magatartásminta azonban a nevelés és a karakter eredménye. A hormonoknak erre kevés hatásuk van. Mivel a serdülőkor a beavatkozással nem kerülhető el: a kutyát csak akkor érdemes ivartalanítani, ha testileg és szellemileg kifejlett. A serdülőkor előtt vagy alatt ivartalanított kutyák később nagyobb agressziót mutatnak, vagy félősebbek lesznek. Egyébként is ajánlatos előbb a hormonchipet kipróbálni.