Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Séta a hóban

2019. december 20.

Séta a hóban

A már kialakított mozgásrutint télen nehezebb lehet tartanunk kutyusunkkal. A hideg idő, a hó, a rövidebb nappalok, és az egyéb kihívások megnehezítik és veszélyeztethetik a kutyasétáltatást. Bár minden nehézséget nem tudunk kiküszöbölni, de ha megfogadunk néhány tanácsot, akkor biztonságosabbá tehetjük a négylábúnkkal szabadban töltött időt.

A téli időjárás számos veszélyt és kihívást jelenthet a kutyák számára. Egyrészt tudnunk kell, hogy a kölyökkutyák és az idősebb ebek érzékenyebbek a szélsőséges hőmérsékletekre, és nagyobb a kockázata a hideg által kialakuló betegségeknek, mint például a fagyásnak és a hipotermiának. Bizonyos betegségekkel – például pajzsmirigygondokkal vagy krónikus tüdőproblémával – küzdő kutyákat szintén csak nagyon korlátozott ideig vihetünk ki a hidegbe.

Az alacsony hőmérséklet viszont csak az egyik kockázat séta közben. Az édes ízű fagyálló csábító lehet a háziállatok számára, ám, ha bekerül a szervezetbe, akár halált is okozhat. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy soha ne hagyjuk elérhető helyen a fagyállót. Az egyik legnagyobb veszélyt például az jelentheti, ha kiborul a földre, a kutyus pedig belesétál, majd lenyalogatja a mancsairól.

A járdán és az utakon lévő hó- és jégtakaró felolvasztására használt sók és egyéb vegyi anyagok pedig irritálhatják az állatok bőrét. Ráadásul télen sokkal könnyebben csúszik át sötétedés utánra a sétáltatás, ami újabb kockázati tényezőket rejt magában.

A veszélyek ellenére azért ki kell mozdulnunk otthonról, és be kell iktatnunk a sétákat, hiszen a rendszeres testmozgás elengedhetetlen télen is. Sok kutya kifejezetten szereti a havat és a hidegebb levegő sem okoz minden esetben problémát. Megfelelő óvintézkedésekkel örömteli lehet a kint töltött idő is, és bundás barátunk egészségét is megőrizhetjük.

  1. A hidegre érzékeny ebekre, a kölykökre, az idősebbekre, a kistermetűekre, a rövid szőrűekre, a soványakra, a betegekre, stb. mindig adjunk kutyakabátot. A plusz réteg segít melegen tartani az állat testét és megvédi a nedvességtől is. Arra azonban figyeljünk, hogy jó legyen a méret, és kényelmes legyen az öltözet. Fontos, hogy felszabadultan tudjon benne sétálni és játszani pajtásunk.
  2. Vásároljunk kutyusoknak készült cipőt, csizmát. Ezek megvédik a mancsokat a hidegtől, a sóktól és az egyéb mérgező anyagoktól. Amennyiben kiderül, hogy kedvencünk nem tolerálja a lábbeliket, használjunk mancsvédő krémet. A lakásba érkezés előtt (vagy közvetlenül utána) egy nedves ronggyal a krémet alaposan távolítsuk el az esetleges szennyeződésekkel együtt.
  3. Végig legyen pórázon a négylábú, és lehetőleg olyan utakon sétáljunk, amelyekről már eltakarították a havat, így elkerülhetjük a hóban lévő rejtett veszélyeket. Érdemes zseblámpát is magunkkal vinnünk, hiszen előfordulhatnak nappal is rossz látási viszonyok, és hamar ránk is sötétedhet.
  4. Ne engedjük, hogy havat egyen pajtásunk. A hó egyrészt jelentősen csökkentheti a test hőmérsékletét, másrészt tartalmazhat vegyszereket vagy egyéb, elsőre nem látható tárgyakat, például üvegszilánkokat is.
  5. Ahhoz, hogy elkerüljük a fagyás vagy a hipotermia kialakulását, figyelnünk kell arra, hogy mindig csak rövid ideig legyünk kint a szabad ég alatt. Figyeljünk a jelekre, ha az eb nyüszög, remeg, lelassul, letargikus hangulatba kerül, vagy megáll és nem akar továbbmenni, akkor azonnal vigyük be melegedni.

+1 Ha a rövidebb séták után túl sok energiája marad kutyusunknak, akkor találjunk ki benti játékokat.