Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Sok kutyasport létezik – de melyik a megfelelő kutyánknak?

2022. február 01.

Ha a kutyasportokra gondolunk, valószínűleg elsősorban a fizikai erőnlét és a négylábúak edzése jut eszünkbe. A kutyasport azonban sokkal több ennél: szórakozás, szellemi munka, sikerélmény, verseny, oktatás és társas interakció. Ráadásul az együtt töltött idő erősíti a kötődést kutya és gazdi között. Cikkünkben bemutatjuk a tíz legnépszerűbb kutyasportot és leírjuk, hogy mire érdemes odafigyelni!

Milyen szempontok alapján válasszunk kutyás sportot?

Nem minden kutyasport illik minden kutya-ember kapcsolathoz. Mielőtt elvisszük négylábú barátunkat sportolni, tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

 • A kutyánk megfelelő méretű az adott sporthoz?
 • Megfelel-e a sport a fajtájának?
 • Megfelelő az életkora?
 • Megfelelő az egészségi állapota?
 • Megfelelő az adott sport mindkettőnk preferenciáinak?
 • Megerősítheti-e a mozgásforma valamely negatív viselkedését?
 • Van elég időnk az új hobbira?
 • Milyen költségekkel járhat?
 • Kell-e felszerelést vásárolnunk?
 • Elérhető ez a kutyasport a környéken?
 • Van próbaóra?

Számos kutyasportban négylábú barátainkat csoportokra osztják. Vannak például agility csoportok kistestű kutyáknak, nyomkövető csoportok időseknek, vagy sportcsoportok mozgássérült kutyák számára. Mivel a kutyasportokat gyakran klubok szervezik, a költségek általában megoszlanak. Bizonyos esetekben felszerelésre is szükség van, például kiváló minőségű hevederre a húzó kutyasportokhoz. Gondolkozzunk előre! Sok klub rendezvényeken vagy nyílt napokon tájékoztat a munkájáról és próbaórákat is kínál. Emellett az időtényezőt sem szabad alábecsülni. Ha elkezdjük kedvencünk kiképzését, időhiány esetén sem ajánlott hirtelen abbahagyni. Fizikailag megterhelő sportoknál kötelező a szabályozott bemelegítés és lecsengetés.

Mit kell figyelembe venni, mielőtt elkezdenénk?

Általánosságban elmondható, hogy csak egészséges, fizikailag jó állapotú kutyákat szabad sportolni vinni. A kistestűeket van, hogy 14 hónapos koruk után tekintik teljesen kifejlettnek, a nagyobb fajtáknak ehhez két évre is szükségük lehet. Fiatal kutyusunkat játékos formában ismertethetjük meg a sporttal, de soha ne terheljük túl. Ha bundás barátunk mozgásában bármilyen rendellenességet észlelünk, azonnal el kell vinni az állatorvoshoz. Ilyen feltűnő jelenség például, ha tempóváltáskor felhúzza a hátsó lábát, járás közben erősen ringatja a csípőjét vagy egyhelyben állás helyett gyorsan lefekszik.

A következő, fizikailag megterhelő kutyasportoknál általában ajánlott előzetesen egy állatorvosi állapotfelmérést végezni:

 • Húzó sportok
 • Agility
 • Engedelmesség
 • Canicross

Különösen az idősebb kutyák esetében lehet hasznos, ha az edzettségi szintet egy kutya-fizioterapeuta értékeli. Igény szerint egyéni edzéstervet is kaphatunk. Még fitt, fiatal négylábúaknál is lassan szabad csak növelnünk az edzés intenzitását. Melegítsük be négylábú barátunkat a sportolás előtt laza futással és nyújtó gyakorlatokkal. Semmilyen körülmények között ne hagyjuk, hogy kiugorjon a csomagtartóból és teljes lendülettel nekikezdjen. Edzés után kedvencünk megérdemel egy kis pihenőt, sok simogatással!

Edzés előtt és után: mire figyeljünk?

 • Bemelegítés/nyújtás:

Hajtsunk végre néhány nyújtógyakorlatot úgy, hogy kutyánk első mancsait feltesszük egy padra vagy lépcsőre. Tartsunk egy csemegét magasan az orra fölé, hogy nyújtózkodnia kelljen érte. Ez megnyújtja a hosszú hátizmokat és a nyakat.

 • Lehűtés/hűtés sündisznógolyós masszázzsal:

Körkörös mozdulatokkal futtassuk végig a masszázsgolyót a háton és a végtagokon, különösen a csípőn és a combon, lassan, finom nyomással. Ez serkenti a vérkeringést és ellazítja kedvencünk izmait.

Agility

Az agility edzés az ügyességről, a gyorsaságról és a koordinációs készségekről szól. Négylábú barátunknak bizonyos szabályok szerint, gyors ütemben kell teljesítenie egy-egy pályát. Át kell mennie akadályokon, alagutakon, szlalomoszlopok körül és meredek falakon is. Az agility alkalmas nagy és kicsi, fizikailag fitt kutyák számára. A fogyatékkal élő vagy fajtaspecifikus korlátozásokkal küzdő ebeknek létezik egy lassított változat: a degility tréning.

Engedelmesség

Itt a kutya és a gazdi sikeres kommunikációjáról van szó. Különböző helyzetekben a két- és négylábúaknak kell bizonyítaniuk, hogy egy jól összeszokott ​​csapatot alkotnak. A parancsok elsajátítása mellett a kutyának különféle tárgyakat kell hoznia, és távolról is engedelmeskednie kell. Ez minden eb számára megfelelő lehet. Emellett Rally Obedience is létezik, ami az agility és az engedelmesség egyfajta keveréke!

Nyomkövetés és mantrailing

Nyomkövetés során bundás barátunk egy tényleges talajpályán halad, míg mantrailingben kizárólag a keresendő személy által hagyott egyedi illatokat kell követnie. Ez az orrmunka nagyon előkelő helyen szerepel a vadászkutyák esetében, de más szaglászni szerető kedvenceknek is ideális lehet.

Hozd vissza!

A bábus képzés kutyánk természetes ösztöneire támaszkodik: erős játékösztönére, vadászathajlamaira, üldözési-, nyomkövetési- és visszahozási vágyára. Minden kutyának megfelelő, fiatal háziállatokkal is jól begyakorolható, és különösen a retrieverek kedvence!

Treibball

A Treibballban kutyánk 15 percen belül nyolc különböző méretű tornalabdát (a bárányt) szállít egymás után a kapuba (legelőre). Az utasításokat és segítségét tőlünk kapja. A Treibball a terelőkutyák feladataira épül, de minden egészséges ebnek izgalmas gyakorlat lehet.

Kutyatánc

A kutyatáncban a kutyus és a gazdi egy koreográfiát dolgoznak ki az alapvető engedelmesség különböző elemeivel, trükkökkel, a megfelelő zene kiválasztásával. Mivel ez pajtásunk egyéni képességeihez igazodik, így minden kutyának megfelelhet.

Húzó sportok

A vontató kutyasport kifejezés a kutyasportok széles skáláját magába foglalja. Ide tartozik például a bikejöring, a skijöring és a szánhúzás is. Minden ilyen sportnál a kutya – egyedül vagy több kutyával csapatban – húz valamit maga mögött. A vontatókutyás sportok nagyobb, fizikálisan fitt négylábúak számára alkalmasak, akik szívesen futnak. Állatorvosi beleegyezés ajánlott!

Canicross

A Canicross az egészséges, nagyobb, erős futókutyáknak való, atlétikailag ambiciózus tulajdonosokkal. Ez egy olyan terepfutás, amelyben a gazdi a derékszíjra erősített rugalmas póráz segítségével csatlakozik kedvencéhez, és sík terepen, valamint emelkedőn is együtt futnak. Ha ezt túl megterhelőnek találnánk, jó alternatíva lehet a közös túrázás is.

Lunging

A lovassportokhoz hasonlóan a kutyák pórázzal vagy anélkül futnak egy megjelölt körön, és engedelmeskedniük kell különféle parancsoknak, gyakorlatokat kell végrehajtaniuk és vizuális jeleket kell felismerniük. Itt az engedelmességen és a kommunikáción van a fő hangsúly. Mivel az intenzitás nagyon változó, a lunging minden nagy és kicsi kutyának megfelelő.

Doga a kikapcsolódáshoz

A doga a kutyával közös jógát jelenti. Ez kevésbé az egyéni ászanák teljesítéséről szól, sokkal inkább az együtt töltött időről, a testi közelség és nyugalom megteremtéséről, hogy kedvencünkkel együtt tudjunk aktívan pihenni. A dogát bármilyen kutya gyakorolhatja, az egyetlen feltétel, hogy a csoportos tanfolyamokon a négylábú barátunknak szociálisan képzettnek és nyugodtnak kell lennie – más szóval: doginak.

 

 

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Itt a jóidő! Készüljetek fel a kinti kalandokra!

Itt a jóidő! Készüljetek fel a kinti kalandokra!

Legjobb játékok téli estékre

Legjobb játékok téli estékre

Kutyajátékok a téli estékre

Kutyajátékok a téli estékre

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.