Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Sportos gazdi, sportos eb: a legjobb kutyás mozgásformák

2016. augusztus 12.

Nyáron napközben az erős UV sugárzás miatt nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni, de reggel vagy estefele mindenképp ajánlott kimozdulni egy kicsit. A legjobb, ha ilyenkor négylábúnkat is magunkkal tudjuk vinni, így egyúttal az ő mozgásigényét is kielégítjük.

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a helyes táplálkozás és a sport. Ez nem csak az embereknél, hanem a kutyusoknál is így van, ezért igyekezzünk olyan mozgásformákat választani, amelyeknek kedvencünk is részese lehet.

Ilyen például a hazánkban is egyre népszerűbb futás. Nem kell hozzá más, csak egy nyakörv, valamint egy póráz, és már indulhatunk is. Ha sötétedéskor lépünk ki a házból, akkor mindenképp olyan kiegészítőket válasszunk, amelyek fényvisszaverők, hogy időben észrevegyenek minket az autósok és a gyalogosok is. Csak annyit fussunk és olyan tempóban, ami a kutyának is jól esik. Bármilyen mozgásformát is válasszunk, a friss, hideg ivóvizet soha ne felejtsük otthon. Ha kedvencünk nagyon liheg, és láthatóan melege van, álljunk meg pár percre és itassuk meg.

Ha a futás túlságosan megterhelő szervezetünk, esetleg térdeink számára, akkor sem kell elkeserednünk, ugyanis egy hosszabb gyaloglás is nagyon kedvezően hat a gazdira és kutyájára egyaránt. Amennyiben kutyusunk jól nevelt és tele van energiával, akkor egy kisebb biciklitúrára is magunkkal vihetjük. Ez esetben nagyon figyeljünk a biztonságos közlekedésre, például arra, hogy az eb mindig mellettünk fusson, soha ne előttünk vagy mögöttünk. A póráz mindenképp fényvisszaverő legyen, hogy biztosan ne próbáljon senki átjutni köztünk és kedvencünk között. Ügyeljünk arra, hogy a tempó ne legyen túl gyors, ha az állat lassulni kezd, akkor ne húzzuk őt, hanem mi is kezdjünk lassabban tekerni. És, ha már a gurulásnál tartunk, akkor a célnak teljesen megfelel a roller, a görkorcsolya, a cipőre felcsatolható guruló sarok is.

A nyári napokon a legkellemesebb sport viszont minden bizonnyal az úszás. Nehéz dolgunk azért lehet, mert nem mindenhol engedik be a kutyákat a vízbe, így mielőtt célba veszünk egy tavat, illetve egy strandot, mindenképp járjunk utána, hogy az kutyabarát-e. Nem minden eb szeret és tud úszni, ezért az első alkalommal legyünk nagyon figyelmesek és óvatosak. Ha kedvencünk nem kedveli a vizet, akkor jobb, ha nem erőltetjük, de ha szeretnénk, megpróbálhatjuk fokozatosan, játékokkal és jutalomfalatokkal hozzászoktatni. Ha kutyusunk jó úszó, akkor is mindig maradjunk a közelében, és ne engedjük túlságosan eltávolodni. Ha négylábúnk kevésbé ügyes, esetleg mozgásszervi problémája van, akkor jó ötlet lehet ráadni egy mentőmellényt, de előtte érdemes egyeztetni az állatorvossal.

Az agility elsősorban a kutyákról szól, de végig szükség van a gazdi jelenlétére és irányítására, így ez esetben sem marad senki mozgás nélkül. Ez a sport leginkább a lovas díjugratáshoz hasonlít, ahol kedvencünkkel egy akadálypályán kell végigmenni. Többek között futni, ugrani, alagúton átmenni, szlalomozni kell az aktív kedvenceknek. Nem minden kutyus kedveli az efféle feladatokat, de a mozgékony és ügyes négylábúak akár valódi versenyeket is megnyerhetnek.

Bármilyen sportot is válasszunk a lényeg az, hogy egyik fél számára se legyen túlságosan megterhelő. A kevesebb néha több, legyünk mértékletesek, de kitartóak. Lehetőleg hetente többször is mozduljunk ki, mert a rendszeres testmozgás nagyon fontos az ember és háziállata számára egyaránt.

 

Forrás: dogs.about.com

További tartalmak

Legjobb játékok téli estékre

Legjobb játékok téli estékre

Kutyajátékok a téli estékre

Kutyajátékok a téli estékre

Hogyan tartsd fitten kutyusod a téli hónapokban?

Hogyan tartsd fitten kutyusod a téli hónapokban?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok