Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Súlyos szárnyas betegségek

2019. július 19.

Súlyos szárnyas betegségek

Madártulajdonosként tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen egészségügyi problémák merülhetnek fel tollas barátunk élete során. A megbetegedés korai észlelése kulcsfontosságú a kedvtelésből tartott szárnyasok esetében, ezért elengedhetetlen, hogy megismerjük a kalitkában tartott papagájoknál előforduló leggyakoribb betegségeket.

Amint észreveszünk egy-egy tünetet vagy változást tapasztalunk madarunk viselkedésében, azonnal forduljunk díszmadarakra szakosodott állatorvoshoz.

  1. Mirigyes gyomortágulat (PDD)

A mirigyes gyomortágulat az egyik legkellemetlenebb papagájbetegség, melynek hátterében nagy valószínűséggel vírusfertőzés áll. Károsodik a madárgyomor-bél traktusának beidegzése, de az egyéb szerveket ellátó idegek és a központi idegrendszer is érintettek lehetnek. Általában az arapapagájok, az afrikai szürke papagájok, az amazonok, és a kakaduk esetében diagnosztizálható a PPD szindróma.

Nincsen egy olyan tünet, amely alapján a betegség, diagnosztizálható, ami csak erre a kórképre jellemző. A betegség tünetei közé tartozhatnak: folyamatos testsúlycsökkenés, gyengeség, étvágytalanság, öklendezés, emésztetlen magvak jelenléte a bélsárban, fejremegés, tompultság, mozgászavarok, ritkán görcsök is előfordulnak.  A betegség sajnos csak tünetileg kezelhető nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, és segítséget nyújthat speciális diéta alkalmazása, és szükség esetén a madár mesterséges táplálása. Sajnos a betegség nem gyógyítható, így ezek csak arra szolgálnak, hogy madarunk élettartamát hosszabbítsuk, életminőségét javítsuk. Fontos a beteg madarak elkülönítése az egészséges társaiktól.

  1. Papagájláz/Papagájkór/Ornithosis

A papagájláz rendkívül fertőző bakteriális betegség, ami a madarakon kívül más fajokat, és az embert is megbetegíti, tehát zoonózis. A madarak lehetnek tünetmentesek is, kialakulhat akut betegség, de létezik krónikus forma is, amikor az állatok szakaszosan ürítik a kórokozót a bélsarukkal és legúti váladékaikkal. A beteg madarak bágyadtak, légzési nehézségeik lehetnek és a szemük is gyulladt, váladékos, és hasmenés is előfordul. Emberekben a fertőzés lehet tünetmentes, okozhat fejfájást, felső légúti tüneteket, de akár tüdőgyulladás is kialakulhat, különösen azoknál az embereknél, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően. Embereknél a fertőzés okozhat még ízületi fájdalmakat, kötőhártya gyulladást, magas lázat is. A betegséget antibiotikumokkal kell kezelni, ami lehet csőrön át alkalmazandó készítmény és injekció is.

  1. Csőr-toll szindróma (PBFD)

A PBFD egy olyan súlyos betegség, amely bármely papagájfajnál jelentkezhet, a kórokozó egy vírus. Madár AIDS-nek is nevezik a hasonlóság miatt. Bár a legtöbb érintett papagáj két év alatti, bármilyen korban számíthatunk rá. Olyan tünetei vannak, mint a tollazat folyamatos ritkulása, a rendellenes tollfejlődés, és a csőr és a karmok elváltozása. A diagnózis felállításához az állatorvos bőr- és/vagy tollbiopsziát végezhet. Ellenszere jelenleg nincs a betegségnek, de a fájdalomcsillapítás nagy segítség lehet.

  1. Poliomavírus

Ez a betegség leginkább a fiókákra, illetve a fiatal madarakra jelent veszélyt, és általában sajnos az állat pusztulásával végződik. Egyes papagájoknál egyáltalán nem figyelhetők meg tünetek, de hordozhatják a vírust, ami stressz hatására ürülhet, és megfertőződhet a többi szárnyas is a kalitkában. A tünetek a következők lehetnek: étvágytalanság, kitelt has, hasmenés, öklendezés, légzési nehézségek, bőr alatti vérzések, rángások, bénulás, tollazat rendellenességei. Sajnos nincs rá gyógymód, sokszor gyors lefolyású és magas az elhalálozási arány.

  1. Candida

A Candida egy gombás fertőzés, amely papagájunk emésztőrendszerét betegíti meg. Betegség esetén az alábbi tüneteket figyelhetjük meg madarunkon: fehérszínű elváltozások a csőr és a torok környékén, hányás, étvágytalanság, a begy elhúzódó ürülése, kitágult, váladékkal és szövettörmelékkel telt begy és letargia.

A jó hír, hogy a gyógyszeres kezelés általában sikeres gyógyulást eredményez. Viszont tudnunk kell, hogy a Candida gyakran egy másik betegség következtében alakul ki, ami legyengíti a madár szervezetét, így tud elszaporodni ez a gomba.  Emiatt tollas pajtásunkat alaposan meg kell vizsgálnia az állatorvosnak, és valószínűleg egy másik problémát is kezeltetni kell.