Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szárnyas-bajok, mire utal a toll hullása?

2020. április 25.

Szárnyas-bajok, mire utal a toll hullása?

A papagájok túlzott tollhullása több problémára is utalhat. Mivel elég feltűnő jelenség, így biztosan hamar észrevesszük, ám kezelni csak úgy lehet, ha nem csak a diagnózist tudjuk felállítani, hanem rájövünk arra is, hogy mi okozza azt. Ha szárnyas barátunk túl sok tollát vesztette el, mindenképp menjünk el állatorvoshoz, de hasznos lehet, ha már előre tudjuk, hogy mire számíthatunk.

Vírus

Az egyik lehetséges ok: vírusos betegség. A csőr- és toll szindróma rendkívül fertőző és súlyos betegség, ezért minél hamarabb el kell kezdeni a kezelését. A legjobb megoldás azonban a megelőzés, már fiatal korban kérhető ellene védőoltás. Sajnos azok a madarak, melyeket megtámad a vírus, a legtöbbször nem maradnak életben. Különböző orvosi vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a betegség megállapítható legyen.

Paraziták

Kisebb a probléma, ha a tollhullást paraziták okozzák. A leggyakrabban a törpepapagájoknál és a kanáriknál fordul elő. Ilyenkor nem csak a toll válik csapzottá, hanem az arc és a lábak is pikkelyesek lesznek. Ez utóbbiakon fedezhető fel legelőször a probléma, ahogy a szövetek megvastagodnak. Még, ha egyértelműnek is tűnik a paraziták jelenléte, akkor is szükség van mikroszkópos vizsgálatra a kezelés előtt. A külső élősködők mellett, belső parazita is megjelenhet, amely szerepet játszhat az öncsonkításban is, ennek beazonosításához friss ürülékre lesz szüksége az állatorvosnak. Az atkák és férgek ellen a gyógyszerek általában segítenek, a vényköteles változatok a legtöbb esetben gyorsabbak és hatásosabbak.

Bakteriális – gombás betegség

A Staphylococcus vagy Pseudomonas baktériumok olyan magas szintű bőrirritációt okozhatnak, melynek következtében tollhullás és öncsonkítás egyaránt előfordulhat. Az Aspergillus vagy a Candida nevű gombás betegségek is hasonló tünetekkel járnak. Beazonosításukhoz szövetminta szükséges.

Táplálkozás

Ha nem megfelelően tápláljuk szárnyasunkat, az szintén eredményezhet toll- és bőrproblémákat. Az A-vitamin és a fehérje elengedhetetlen a papagájok tollazatának és bőrük egészségének megőrzéséhez. Ha az állatorvos is úgy gondolja, ezeket érdemes magasabb mennyiségben beiktatni az étrendbe.

Viselkedési problémák

Előfordulhat, hogy papagájunk kitépkedi a saját tollait. A madarak a természetben hatalmas területen, társsal együtt élnek, a fogság esetenként nagyon rosszul érinti őket. Unalom, dominanciai tényezők, bezártság érzet, stressz, társhiány és egyéb frusztrációk is okozhatnak lelki problémákat a madaraknál. Ha például tollas barátunkat folyamatosan zaklatja egy másik háziállatunk, akkor az könnyedén kiválthatja a problémát. Az állatorvosok ilyen esetben általában környezeti változást vagy hormonterápiát javasolnak.

Mindezek mellett még a tollvesztés okozója lehet például a rovarcsípés, a nem megfelelően alkalmazott kenőcsök, a helytelen szárnyvágás, a belélegzett szennyezett és irritáló levegő, például cigaretta füst vagy tisztítószerek és egyéb vegyi anyagok, de lehet a háttérben daganat, valamint krónikus máj-, vese- és légzőszervi megbetegedés is.

A tollhullás egy tünet, amely betegségre utal, de az okozója sok minden lehet. Ne essünk rögtön kétségbe, menjünk végig a lehetőségeken, majd kérjük madarakra szakosodott állatorvos segítségét minél hamarabb. Rendszeres szűrésekkel akár meg is előzhető a baj.

 

Forrás: parrotsforpatriots-org.nwbirdrescue.com