Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szárnyas-mentés – Mit tegyünk, ha sérült madarat találunk?

2018. június 04.

Szárnyas-mentés – Mit tegyünk, ha sérült madarat találunk?

Bármikor előfordulhat, hogy beteg vagy sérült madárral találkozunk valahol az utunk során. Természetes, hogy ilyenkor segíteni szeretnénk, és az is, hogy nem tudjuk igazán, mit is kellene tennünk. Érdemes megfogadnunk néhány tanácsot, hogy biztosan ne okozzunk nagyobb bajt, és megmentsük a szárnyas életét.

Ahhoz, hogy mi magunk hozzájáruljunk a sérült madár stabilizálásához, három nagyon fontos tényezőt kell szem előtt tartanunk: csend, sötétség, meleg (természetesen kánikulában nem szempont, mert olyankor a túlmelegedéstől kell óvni). Az első 24-48 órában a sok stressz és a sokk is a vadmadár halálát okozhatja, de ezek szerencsére meg is előzhetők, illetve csökkenthetők.

Megfelelő helyet a lábadozáshoz pedig úgy tudunk biztosítani a szárnyasnak, ha betesszük őt egy komfortos méretű kartondobozba, melyet előtte papírtörlővel vagy textíliával béleltünk ki. Ne használjunk hurkolt szövetet vagy frottír ruhákat, mert az aprócska karmok könnyedén beleakadhatnak a hasonló jellegű anyagokba, ami további ijedtséget vagy akár fájdalmat is okozhat a már amúgy is riadt madárnak.

A dobozt takarjuk le egy törölközővel vagy egy régi pulóverrel – vagyis valami nagyobb, kicsit nehezebb anyaggal. Rögzítsük az anyagot egyrészt azért, mert ha a madár jobban van, akkor kiszabadulhat, másrészt azért, hogy nehogy a madárra essen a textília. Legjobb, ha a doboznak van fedele is, mint például egy cipős doboznak, akkor érdemes azt használni, csak készítsünk rá lyukakat, melyeken be tud jutni a levegő a madárhoz. Furcsának tűnhet, de a sötétség segít abban, hogy a szárnyas megnyugodjon, tehát tegyük a dobozt egy sötét helyre, ahol csend és nyugalom van.

Az a vadmadár, amelyik sokkot kapott, nem tudja szabályozni a teste hőmérsékletét, így a melegen tartása is elengedhetetlen. Ha van fűtőpárnánk, állítsuk be alacsony fokozatra, és tegyük a doboz egyik fele alá, így a madár eldöntheti, hogy a doboz melegebb vagy hűvösebb részén szeretne pihenni. Semmiképp se tegyünk párnát közvetlenül a dobozba, mert a túlságosan meleg környezet is elpusztíthatja a gyengélkedő szárnyast.

Amennyiben nincs a célnak megfelelő fűtőpárnánk, akkor keressünk egy palackot, és engedjük tele forró vízzel, majd miután szorosan visszacsavartuk a kupakot, tekerjük körbe törölközővel. Az így elkészült meleg vizes palackot már betehetjük a madár mellé a dobozba, mert pont annyi hőt fog sugározni magából, amennyire az állatnak szüksége lehet. Ha túl kicsi a doboz ahhoz, hogy a melegítő és újdonsült kisbarátunk is elférjen benne, akkor tegyük a palackot közvetlenül a doboz mellé.

Ha a sérült vagy beteg madarat sikerült biztonságos helyre tennünk, és a meleg is biztosítottuk a számára, akkor egyelőre nem marad más dolgunk, mint felhívni a legközelebbi állatorvost, hogy vállalja-e vadmadarak vizsgálatát és kezelését, de segítségünkre lehetnek a környéken lévő vadasparkok és állatvédő egyesületek is. Az interneten böngészve gyorsan megtalálhatjuk, hogy hol van a hozzánk legközelebb lévő mentőközpont, melynek munkatársai biztosan segíteni tudnak nekünk további tanácsokkal, valamint átveszik majd tőlünk a vadmadarat.

Összefoglalva tehát, az első lépés, ha bajba jutott madarat találunk, hogy tegyük őt egy kisebb papírral vagy anyaggal bélelt kartondobozba. Takarjuk le a dobozt egy törölközővel vagy egy pulóverrel, majd helyezzük egy sötétebb, csendes, de meleg helyre. Ezt követően pedig kérjünk telefonos segítséget hozzáértő szakembertől.

 

Forrás: pethelpful.com