Szilveszteri óvintézkedések

2016. december 31.

Szilveszteri óvintézkedések

A gazdik 90%-a rémálomként éli meg a szilveszter éjszakát, hiszen kedvence remegve stresszeli végig az ünnepet. Az egyébként magabiztos, alaposan szocializált kutyákra is nagyon oda kell figyelni, hiszen egy túl közel eldurrantott petárdát egyik kutya idegei sem fognak díjazni és inkább ők is a menekülést fogják választani. A következő óvintézkedéseket minden gazdinak ajánlom.

Elsőszámú és legfontosabb feladatunk, hogy ellenőrizzük a kutyusunk chipjéhez tartozó adatokat. Győződjünk meg róla, hogy minden információ és elérhetőség helyesen szerepel. Ez a www.petvetdata.hu rendszerében tehetjük meg. Amennyiben megtörtént a legrosszabb és elszökött kutyusunk, a chipben szereplő adatok alapján kerülhet hozzánk vissza a leggyorsabban. Abban az esetben, ha mi találnánk egy megriadt állatot, állatorvosok és állatmenhelyek rendelkeznek chipleolvasóval, így az ő segítségüket kérjük az állat hazajuttatásában.

Győződjünk meg róla, hogy kedvencünk nyakörve megfelelően szoros ahhoz, hogy ne tudjon kibújni belőle, ha megijed. December 31-én és január 1-jén szigorúan csak pórázon sétáltassuk négylábú barátainkat, akkor is, ha egyébként nem riadnak meg az éles zajoktól. Egy pár méterre véletlenül eldurranó petárda egy magabiztos kutyát is menekülésre fog késztetni. Szerencsére ritka az ilyen eset, de előfordulhat, így inkább legyünk elővigyázatosak.

Kertben tartott kutyákat erre az estére engedjünk be a házba. A legjobb, ha a gazdi közelében lehetnek, hiszen a jelenlétünk nagyobb biztonságérzetet nyújthat nekik. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor is zárt és felülről is fedett helyre zárjuk a kutyát. Pánik esetén, akár 2 méteres kerítésen is képesek átverekedni magukat.

Azokat a kutyákat, akikről tudjuk, hogy félnek a petárdázástól, igyekezzünk olyan helyen tartani, ahova a legkevésbé szűrődnek be a kinti zajok. Jelentősen tompíthatunk a durrogtatás jelentőségén, ha az egyéb, mindennapi zajokat felerősítjük. Hangos TV, vagy zene mellett kevésbé tűnik fel a kinti zaj. Félelem esetén semmiképpen se próbáljuk nyugtatgatni vagy simogatni kedvencünket, mert csak a félelmében erősítenénk meg. Próbáljuk ignorálni a viselkedését, ha mindenképp segíteni akarunk neki, próbáljuk meg feladatokkal elterelni a figyelmét.

Idősebb kutyák már érzékenyebben reagálnak a külső ingerekre, így előfordulhat, hogy egy korábban szilveszterkor nyugodtan viselkedő kutya egyszer csak a félelem jeleit kezdi produkálni. A legjobb, ha minden kutyatartó elővigyázatos és megtesz minden óvintézkedést kedvence érdekében.