Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szilveszteri tűzijáték – így segíthet kutyusának

2019. december 20.

Szilveszteri tűzijáték – így segíthet kutyusának

Amíg az emberek számára a tűzijáték ünneplést és szórakozást jelent, addig a kutyusoknak rendkívül ijesztő és kellemetlen. Szilveszter éjszakáján több háziállat tűnik el, mint az év bármely más időszakában. Ezekre a kutyusokra sokszor riadt, sérült állapotban találnak rá. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljünk bundás barátunkkal.

Miért félnek a kutyák a tűzijátéktól?

A kutyák hallása- és szaglása sokkal kifinomultabb az emberekénél, ezért rájuk fokozott hatással vannak a tűzijáték során keletkező robbanások, fények és szagok. És mivel nem tudjuk elmagyarázni kedvencünknek, hogy mi történik, ezért ösztönszerűen megijed, és félelmet kelt benne mindaz, amit a tűzijátékból érzékel.

A tűzijáték-fóbia veszélyei

Ha kutyusunk vihar-fóbiával küzd, akkor nagy eséllyel rosszul fogja érinteni a tűzijáték is. A háziállatok reakciója egyedenként eltérő lehet. Egyes kutyusok például csak közel akarják tudni magukat a gazdihoz és bebújnak melléjük a takaró alá, mások meghúzódnak a sarokban vagy az ágy alatt. De olyan szintű stressz is jelentkezhet, ami akár életveszélyes is lehet. A legrosszabb, ha mindeközben nem tartózkodunk otthon, és a rémült eb megpróbál elmenekülni a hangok elől, így eltűnik, és/vagy meg is sérül valahol.

Mit tegyünk, ha tűzijáték lesz?

A családból valaki mindenképp maradjon otthon a kutyussal, ha még nem tudjuk, hogyan reagál a tűzijátékra, vagy, ha már megtapasztaltuk, hogy fél tőle. Éreztessük vele, hogy biztonságban van, húzzuk le a redőnyöket, kapcsoljuk be a TV-t vagy a rádiót, és próbáljuk meg elterelni a figyelmét. Játsszunk egyet. Ha nagyon aggódunk, akkor érdemes előtte felkeresni az állatorvost, és kikérni a véleményét, hogy javasol-e kutyánknak valamilyen orvosi készítményt a problémás éjszaka idejére. Egy kiadós séta is segíthet megnyugtatni az ebet, még mielőtt elkezdődne a durrogtatás. Dicsérjük és jutalmazzuk meg pajtásunkat, ha jól viselkedik. A pozitív megerősítés segíthet, hogy a következő években nyugodtabban teljenek a tűzijátékos éjszakák.

Figyeljünk a jelekre

  • Nyáladzás, túlzott ugatás
  • A gazdi feszült követése, és folyamatos igény arra, hogy a közelben legyen
  • Remegés, elrejtőzés
  • Túlzott nyalogatós vagy karmolás
  • Tágra nyílt szemek
  • Menekülni próbálás

Fontos, hogy ne szidjuk meg kutyusunkat a heves reakciókért. Maradjunk higgadtak, és ezt éreztessük a hangunkkal és viselkedésünkkel is. Ha feszültek és aggódóak leszünk, azt kedvencünk is megérzi rajtunk, és tovább rontunk vele a helyzeten. Arra az esetre, ha sikerülne az ebnek meglépnie, ellenőrizzük le, hogy aktuálisak-e a chip-hez rögzített adatok, hogy minél hamarabb visszakerülhessen hozzánk kis barátunk.