Szobatisztaságra nevelés lépésről-lépésre

2021. április 01.

Szobatisztaságra nevelés lépésről-lépésre

Ha úgy döntöttünk, hogy hazaviszünk és kiskutyát, akkor egy nagyszerű és izgalmas időszak előtt állunk. Az első teendőink egyike viszont az lesz, hogy megtanítsuk háziállatunknak, hogy hol végezheti el a dolgát. Mivel egy kiskutyának még nagyon pici a hólyagja, ezért gyakran kell pisilnie, így eleinte fel kell készülnünk arra is, hogy bizony előfordulhatnak balesetek. Fontos, hogy legyünk következetesek és türelmesek.

A kutyák alapvetően nagyon tiszta állatok, és a környezetük tisztaságának megőrzésére is figyelnek. De az új otthonban új szabályokat kell megtanulni, mit szabad és mit nem, emellett új szagokat és új zajokat is meg kell szokni, ráadásul egyedül is érezheti magát kedvencünk. Ezért egyáltalán nem csoda, ha időnként találunk néhány pisitócsát a padlón.

Vannak kutyusok, amelyek már az első ilyen baleset után megtanulják, hogy hol szabad elvégezniük a dolgukat, de az is lehet, hogy több héten keresztül kell gyakorolnia az aprócska ebnek. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kölyökkutyák körülbelül 14 hetes korukig fizikailag sem képesek megfelelően kontrollálni hólyagjukat és bélzáró izmaikat. Ezért is van szükség türelemre a szobatisztaságra nevelés során.

Általános szabály, hogy a kiskutyát azonnal ki kell vinni pisilni alvás, evés vagy játszás után. Figyeljünk mindig a jelekre, mert sokat segíthet, ha megelőzzük a bajt, és idejében kiutasítjuk bundás barátunkat. Ha már köröz és szimatol a kicsi a szőnyegen, akkor már majdnem késő.

Az első két hétben rá kell állnunk egy rutinra, és kétóránként ki kell mennünk kutyusunkkal. Érdemes a tevékenységet összekapcsolnunk egy szóval, így például utazás előtt is utasítani tudjuk szőrös pajtásunkat arra, hogy pisiljen egyet.

Ha már csak azt vettük észre, hogy a nappali közepére csurgatott az eb, akkor itassuk fel újságpapírral, és tegyük a papírt oda, ahol szabad pisilni. Lakáson belül egy földre helyezhető kutyapelenka is jó megoldás lehet. A kutya az orrát használja, mielőtt könnyítene magán, és szereti ott elvégezni a dolgát, ahol azt már korábban is megtette. Ahogy azt látjuk háziállatunkon, hogy nyugtalanná válik, akkor vigyük oda, ahol pisilhet, és ezt ismételjük meg kétóránként. Így gyorsan megtanulhatja az eb, hogy mi a szabály.

Szintén fontos, hogy ha rossz helyen engedte el magát négylábúnk, akkor csak tisztítsuk fel alaposan, de ne szidjuk meg a kutyust. Ha félelmet keltünk benne, azzal csak azt érjük el, hogy még gyakoribbá válnak az ilyen balesetek. A szennyezett területet célszerű valami olyan szagú szerrel áttörölni, amit a kiskutya nem szeret, így megakadályozhatjuk, hogy újra azt a helyet válassza.

Azt is tudnunk kell, hogy a fiatal kutyák örömükben és félelmükben is bepisilhetnek. Ennek oka, hogy izgatott állapotban még kevésbé tudják szabályozni záróizmaikat. Ezért sem érnénk el pozitív változást a szidással.

A megoldás tehát a következetesség és a jutalmazás. Ha jó helyen végezte el bundás barátunk a dolgát (a kutyapelenkán vagy odakint a fűben), akkor dicsérjük meg. De azt is csak óvatosan tegyük, hogy ne tereljük el túlságosan a pici figyelmét. A kedves szavak mellett eleinte használhatunk jutalomfalatokat is, és alkalmazhatjuk a klikker tréninget is, ha szeretnénk.