Szökik otthonról?

2016. június 27.

Szökik otthonról?

Leginkább kertes házban élő kutyusokra jellemző, hogy izgalmasabb programot keresnek maguknak, a gazdira való várakozás helyett. Sajnos nagyon sok veszéllyel jár ez a probléma, hiszen egyedül felügyelet nélkül kószáló kedvencünk, könnyen keveredhet az úttestre.

Rutin nélkül akár a haza vezető utat is eltévesztheti és időbe telhet, mire valaki magához veszi és a chip alapján hazajuttatja. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a kerítésen történő átjutás is komoly sérüléseket okozhat kedvencünknek.

A probléma felszámolásához nagyon fontos meghatározni a probléma gyökerét. Kan kutya esetében egy környéken tüzelő szuka jelenléte is okozhatja a problémát, de az esetek többségében az áll a háttérben, hogy kedvencünk nem kap elég fizikai és mentális feladatot a mindennapokban, így saját magát próbálja meg lefoglalni.

Az első feladatunk, hogy fizikailag megakadályozzuk kedvencünket a kertből történő kijutásban. Ezzel a probléma gyökerét még nem oldottuk meg, de a szökéssel járó veszélyeket már el tudjuk kerülni.

Ezzel párhuzamosan életmódot kell váltanunk vele. Figyeljünk oda, hogy mindennap elvigyük legalább egy órára sétálni, ahol kiszaladhatja magát, szaglászhat. Mentálisan is le kell fárasztanunk kedvencünket így a séták alkalmával, nyugodtan átismételhetjük az addig tanult engedelmességi feladatokat. Amennyiben eddig még nem tanult ilyeneket, annál inkább, itt az ideje belekezdeni, hiszen kedvencünk több munkára és izgalomra vágyik. Belekezdhetünk egy kutyás sportba agilitybe, frisbee-be, vagy flyball-ba, de a kutyaiskolák többsége is kínál olyan kurzusokat, ahol trükköket taníthatunk kedvencünknek, vagy hogyan használja az orrát komolyabb szinten, akár emberek keresésében. Rendkívül széles a paletta.

Bármibe is kezdünk, vegyük figyelembe kutyusunk igényeit, élvezze a kiválasztott tevékenységet, hiszen a probléma, hogy kevés inger éri a hétköznapokban, így az ő szórakoztatása legyen az elsődleges szempont.