Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szőrtelen macskafajták

2019. március 21.

Szőrtelen macskafajták

Sokan azért szeretjük a cicákat, mert imádnivaló szőrgombócok, viszont a minitigriseknek léteznek szőr nélküli változatai is. Először furcsának tűnhetnek a szőrtelen cicák, de különleges kinézetük miatt egyre kedveltebb háziállatokká válnak. Ráadásul, ha esetleg bosszantónak tartjuk a macskaszőrös ruhát és kanapét, akkor lehet, hogy hamarosan megtaláljuk álmaink bársonytalpúját például egy Bambino vagy egy Szfinx fajtában.

  1. Bambino

Ha láttunk már Munchkin (szőrös) és Szfinx (szőrtelen) fajta macskát, akkor könnyedén el tudjuk képzelni hogyan is néz ki egy Bambino cica, hiszen nagyjából a két fajta kereszteződése citromszerű szemekkel és ék-alakú fejjel. Ez a macska viszonylag új a szőrtelen háziállatok között, 2005-ben tenyésztették ki. A törpenövésű szobatigrisek közé sorolható, rövid, de izmos lábai vannak, vagyis mérete ellenére igen gyorsan tud szaladgálni. Súlya mindössze 2-4 kg körüli, szóval tényleg egy aprócska kis teremtésről van szó, erre utal a „Bambino” név is, ami kisgyermeket, kisbabát jelent.

  1. Donskoy

Az első Donskoy cicát 1987-ben fedezték fel Oroszországban. Elena Kovaleva hozta el a megtalált macskát pár fiútól, és ahogy telt az idő, az állatnak kihullott a szőre. Azt hitték, hogy betegség lapul a háttérben, de aztán a kölykei is csupaszon születtek, majd végül bekerült egy profi tenyésztői is a képbe, és így alakult ki a Donskoy fajta. A Donkoy hűséges és intelligens, könnyen tanítható. Érdekesség, hogy a hideg hónapokban a mellkasán és a farkán nő egy kis szőre a minitigrisnek, ami aztán később újra kihullik.

  1. Peterbald

Még inkább továbbkuszálódnak a szálak, ugyanis a Peterbald a Donskoy és a Keleti rövidszőrű macska kereszteződése során született meg. Valójában viszont egy kifinomult megjelenésű, de szőrnélküli Sziámi cicára hasonlít. A Peterbald minitigrisek szeretik hallatni a hangjukat, és kíváncsian fürkészik gazdájukat minden reggel és este. Meglepő tény, hogy ezek a bársonytalpúak sokkal gyorsabb anyagcserével rendelkeznek, mint szőrös társaik, így a szükséges az ennivaló-bevitel is több. A jó hír viszont, hogy ugyanebből kifolyólag az esetleges karcolások és sebek is hamarabb begyógyulnak rajtuk.

  1. Szfinx

A szőrtelen cicák közül a Szfinx az, amelyről valószínűleg szinte mindenki hallott, ami főként a popkultúrának köszönhető. A Cat Fanciers’ Association nevű szövetség 2016-os rangsorában a Szfinx lett a nyolcadik legnépszerűbb macskafajta. Ez a siker valószínűleg az elbűvölő megjelenésnek és a barátságos személyiségnek tudható be. A Szfinxek meglepően kedves cicák. Bár szőrtelenek, többféle szín és mintázat is megfigyelhető az egyes bársonytalpúakon, még cirmos is létezik.

  1. Ukrán levkoy

Az Ukrán levkoy a Donskoy és a Skót lógófülű macska keveréke, a 2000-es évek elején tenyésztették ki. Ebből már le is vonhatjuk a következtetést, hogy egy szőrtelen, hajtott fülű szobatigrisről van szó. Bár az Ukrán levkoy is örül a figyelemnek és a szeretetnek, nem igényli annyira, egyedül is jól tudja érezni magát. Először kicsit zárkózottnak tűnhet, de kis idő elteltével remekül kijön gyerekekkel, felnőttekkel és más állatokkal egyaránt.

 

Forrás: catster.com