Szüntelen rikácsolás – mikortól számít túl zajosnak a papagájunk?

2021. január 07.

Szüntelen rikácsolás – mikortól számít túl zajosnak a papagájunk?

A papagájoknál gyakori jelenség a rendszeres rikácsolás, ezzel többnyire együtt kell élnünk, ha színes madarat szeretnénk tartani, de lehet egy pont, amikortól már túl zajosnak tűnik kedvencünk. Ám, szerencsére több olyan módszer is létezik, amellyel ellenőrzés alatt és kordában tarthatjuk papagájunk hangoskodását. Legyünk következetesek és türelmesek.

  • Némi zaj természetes

A madarak zajos állatok. Amikor a természetben kommunikálnak társaikkal, akkor hangosnak kell lenniük, hogy biztosan meghallják őket a távolabb lévő szárnyasok is.

– Egyes fajok például a napfelkeltét és a naplementét üdvözlik énekléssel, és könnyen előfordulhat, hogy ezáltal kedvtelésből tartott papagájunk is ezt fogja tenni.

– Más fajok a vadonban többedmagukkal kezdenek napi szinten többször is hangos ricsajozásba, akár 20 percen át.

– Továbbá a vadmadarak hangos jelzésekkel figyelmeztetik csapatuk tagjait a veszélyre, például, ha ragadozó jelenik meg a környéken. A kalitkában lévő tollas barátunk is ezt fogja tenni, ha megriad valamitől.

– Azok a szárnyasok pedig, amelyek messzebbre kerültek a rajtól, hangjelzést adnak, majd a többiek válaszolnak, és így találnak vissza egymáshoz. Ha díszmadarunk időnként rövideket csipog, akkor azzal egyszerűen azt kérdezi: „Ott vagy?”

Ilyen szempontból, tehát teljesen normális, ha kommunikál, hangokat ad ki házikedvencünk. Az azonban már nem igazán természetes, ha papagájunk hosszú ideig sikoltozik, és biztosan nem boldog közben.

  • A túlzott rikácsolás okai

A boldogtalan madarak hangoskodása általában az állatot megterhelő alapproblémákra vezethető vissza, például:

– Betegség: Beleértve a nem megfelelő étrendből eredő táplálkozási problémákat, amelyek hatással lehetnek szárnyasunk viselkedésére is. Hogy meggyőződjünk arról, hogy jól van-e madarunk, mindenképp keressük fel az állatorvost.

– Változás a családban: Azt is stresszként élheti meg madarunk, ha egy családtagunk elköltözik otthonunkból, esetleg meghal.

– Félelem: Ha a papagáj fél valamitől, akkor nagyon nagy zajt képes csapni.

– Féltékenység: Új háziállat érkezése is bosszanthatja szárnyasunkat, vagy, ha nagyobb figyelmet fordítunk a ház bizonyos személyeire.

– Nem megfelelő alvás: Ez lehet attól, hogy rossz helyen van a kalitka, zavaró a TV hangja és fénye, vagy túl sokat mozgolódunk papagájunk közelében, amikor aludni szeretne.

A rikácsoláson csökkenthetünk, de nem szüntethetjük meg, ezt el kell fogadnunk. Figyeljünk arra, hogy kielégülnek-e madarunk alapvető szükségletei, és nem érik-e stresszhatások, amelyek kiküszöbölhetőek lennének. A lényeg, hogy megtaláljuk a probléma forrását, és annak megfelelően cselekedjünk. Fontos, hogy soha ne büntessük meg papagájunkat a csipogásért, mert azzal csak még nagyobb stresszt okozunk benne. Próbáljuk meg jutalmazni inkább a helyes viselkedést, tanítsuk meg inkább beszélni, és biztosítsunk izgalmas játékokat is a számára, melyekkel le tudja foglalni magát akkor is, ha mi épp nem érünk rá vele foglalkozni.