Szüntelen vakarózás – mit tehetünk, ha kutyusunk allergiás?

2021. február 02.

Szüntelen vakarózás – mit tehetünk, ha kutyusunk allergiás?

A kutyánk gyakran vakarózik és rágcsálja magát, akkor az azt jelzi, hogy valamilyen bőrproblémával küzd, azt pedig a leggyakrabban allergia okozza. Szerencsére a viszketés megszüntetésére és az allergia kezelésére több módszer is létezik. Akár megelőzésképp is megtehetünk néhány dolgot otthonunkban, illetve enyhíthetjük a tüneteket, nehogy súlyosbodjon a helyzet.

Ha a vakarózás nem múlik el rövid időn belül, mindenképp állatorvoshoz kell fordulnunk, mert a megfelelő kezelés hiánya, további problémákhoz, például szőrhulláshoz vagy bőrfertőzéshez vezethet. Az allergiakezelés legjobb módjai:

  1. Működjünk együtt az állatorvossal

Ajánlott már a viszketés első jeleinél állatorvoshoz vinnünk négylábúnkat. A diagnózis felállítása után valószínűleg gyógyszeres kezelésre lesz szükség, a bőrprobléma súlyosságától függően. Előfordulhat, hogy bolhákkal állunk szemben, akkor elegendő lehet csupán az élősködők elleni védelem. Mindig kövessük az állatorvos utasításait, és menjünk vissza kontrollra, ha szükséges.

  1. A bolhák megelőzése

A megelőzés mindig nagyon fontos, bolhákra pedig egész évben számítanunk kell. Allergiás kutyusok esetében pedig még nagyobb figyelmet kell a védekezésre fordítanunk. A bolhacsípésre allergiás kutyák sokszor lerágják magukról a bolhákat, ezért nehezebb lehet észrevennünk őket az elején. Ám, ahogy szaporodnak, úgy a reakció is súlyosbodik. A bolhacsípéstől ráadásul rosszabbodhatnak az egyéb allergiás tünetek is. Mindig használjunk az állatorvos által javasolt bolha- és kullancs elleni készítményt.

  1. Gyakori fürdetés

Ha melegben tudjuk tartani kedvencünket, akár heti 1-2 fürdetés is ideális lehet, gyengéd, kifejezetten kutyák számára készült samponnal. Viszkető bőrrel rendelkező ebek számára hasznos összetevő lehet a zabpehely és az aloe vera. Állatorvosunk írhat fel gyógyszeres sampont is, ha használatát szükségesnek látja. Minden alkalommal ügyeljünk a fülek óvatos megtisztítására is, mivel ott másodlagos fertőzések fordulhatnak elő.

Ha arra gyanakszunk, hogy az udvaron van valami, amire allergiás pajtásunk, akkor a kint létek után alaposan törölgessük át a bundáját, hogy minél kevesebb pollen és egyéb szennyeződés maradjon a bőrén és a szőrén.

  1. Válasszunk jól kutyaeledelt

Tápláljuk bundás barátunkat kiváló minőségű, egészséges alapanyagokból készült finomságokkal. Nem minden eb számára megfelelő ugyanaz az étrend, kérjük ki az etetéssel kapcsolatban is az állatorvos véleményét. Ételallergia esetén valószínűleg új eledelt kell bevezetnünk. Előfordulhat például, hogy kutyánk nem ehet csirkét vagy marhát, ugyanis ezekre gyakran allergiásak a kutyusok.

  1. Megfelelő fekhely

Évente legalább egyszer ajánlott kicserélnünk bundás barátunk fekhelyét, és igyekezzünk olyat választani, amelyen kevésbé érzi jól magát például a poratka. Környezeti allergia esetén hetente egyszer javasolt kimosnunk kedvencünk pokrócát és fekhelyét is illat- és színezékmentes mosószerrel. Szerezzünk be hipoallergén takarót.