Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szúnyog terjesztette cicabetegségek és megelőzésük

2019. május 24.

Szúnyog terjesztette cicabetegségek és megelőzésük

A szúnyogcsípésről tudnunk kell, hogy amellett, hogy már önmagában is kellemetlen érzést okoz, meg is fertőződhet általa az áldozat. Ahogy melegszik az idő, úgy szúnyogokkal is egyre gyakrabban találkozhatunk. Bár a vastag szőrtakaró egész jól megvédi bársonytalpúnk testét a csípésektől, a két fül és az orr viszont ideális helyek lehetnek egy szúnyog számára.

Ahogy az embereknél, úgy a cicáknál is megjelenhet a viszketés, de sajnos parazitákkal is fertőződhetünk. Minitigrisünknél első sorban túlérzékenység és szívférgesség alakulhat ki. A túlérzékenység, vagyis az allergia a cica immunrendszerének  válaszreakciója a szúnyogcsípésre. Ilyenkor a terület jelentősen megduzzad, sebessé, fekélyessé válhat a csípés helye, kihullik a környékén lévő szőr és pigment-változások is jelentkezhetnek. Gyakori, hogy a mancsokon található párnácskák megduzzadnak, bepirosodnak és érzékennyé válnak. Extrém esetben a nyirokcsomók is megduzzadhatnak, valamint láz is jelentkezhet. Súlyos esetben gyógyszeres vagy injekciós kezelés szükséges a tünetek enyhítéséhez.. Ha nincs nagy baj, akkor magától is helyre jöhet kedvencünk, amennyiben nem éri újabb csípés.

A macskák szívférgessége eltér a kutyákétól, mert a macska ellenállóbb a fertőzéssel szemben. Cicák esetében jóval kevesebb lárvából alakul ki kifejlett féreg, legtöbb cica véréből nem mutathatók ki féreglárvák (microfilariák). A kifejlett férgek élettartama is rövidebb, mint a kutyák esetében, sok cica nem is mutat tüneteket, és kezelés nélkül is megküzd az immunrendszerük a fertőzéssel. A  szúnyogcsípés során bekerülő lárvákból cicák esetében 7-8 hónap alatt alakul ki a kifejlett féreg, amelyek a szívben és a nagy erekben élnek.. A kutyákról a macskákra szúnyogcsípés által képes terjedni ez a parazita. Amikor a szúnyog egy fertőzött kutya véréből táplálkozik, majd megcsíp egy macskát is, azzal bejuttatja a férglárvákat a cica szervezetébe is. Sajnos nem minden bársonytalpú vészeli át könnyen a fertőzést. Köztük is vannak, amelyek súlyos tüneteket mutatnak. Igaz, hogy a cicákban kevesebb féreg (1-3) fejlődik ki, mint kutyákban, de mivel ők kisebbek, ezért ezek is súlyos tüneteket okozhatnak egyes egyedekben.

A megfertőződött macskán a következő tünetek jelentkezhetnek: letargia, köhögés, légzési nehézség, hányás, étvágytalanság, fogyás, egyensúlyzavar, ájulás, hirtelen halál. De mivel ezek mind kapcsolódhatnak más betegségekhez is, ezért csak vérvételből lehet megállapítani, hogy szívféreg áll-e a probléma hátterében.

A szúnyogcsípések előfordulásának kockázatát első sorban úgy tudjuk csökkenteni, ha bársonytalpúnkat a lakásban tartjuk és figyelünk arra, hogy ne juthassanak be otthonunkba a vérszívók. Minden olyan nyílászáróra, amelyet időnként tárva hagyunk szellőztetés céljából, szereljünk vagy szereltessünk fel szúnyoghálót. A vérszívók megjelenésének arányát kint is befolyásolhatjuk azzal, ha például megszüntetjük az álló vízforrásokat az udvaron, hiszen az ilyen vizek megannyi szúnyognak képesek életet adni. Szabad szemmel is könnyedén megfigyelhetjük bennük a szúnyoglárvákat. Az is segíthet, ha az itatók vizét gyakran kicseréljük. A friss folyadék egyébként is fontos a cica számára. A különböző rovarirtó szerekkel óvatosan kell bánnunk, mert háziállatainkra is veszélyt jelenthetnek.

Ha macskánk fülén vagy orrán szúnyogcsípésre bukkanunk, akkor kenjük ne antibakteriális krémmel, hogy megóvhassuk az egyéb fertőzésektől. Ha a csípés helye nem múlik el vagy egyre rosszabbul néz ki, mindenképp forduljunk állatorvoshoz.

Amennyiben kiderül, hogy minitigrisünk szívférges, mindig csak az állatorvos által javasolt gyógyszereket alkalmazzuk, mert például a kutyáknak szánt készítmények nem megfelelőek a cicák számára, hiszen az előírt gyógyszerdózisok fajonként eltérőek. Mindig vegyük figyelembe a szakember utasításait, és végig az ő felügyelete alatt történjen a kezelés. Nagyon fontos, hogy cicáknál is komolyan vegyük a szívférgesség megelőzését. Fontos lenne a cicák szűrővizsgálata, és a rendszeres megelőző kezelés ugyanúgy, mint kutyák esetében.