Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tanulás felsőfokon – 5 trükk haladó gazdiknak

2018. augusztus 07.

Tanulás felsőfokon – 5 trükk haladó gazdiknak

A kutyák szeretnek megfelelni gazdáiknak, így a trükkök tanítása egy remek módja annak, hogy kedvencünk elnyerje a figyelmünket és a dicséretünket. Ahhoz, hogy az eb mentálisan megfelelően fejlődjön, mindig az alapoktól kell kezdeni a tréningeket, vagyis a komolyabb trükkök csak akkor jöhetnek, amikor az „Ül!”, „Fekszik!”, „Marad!” és hasonló vezényszavakat már eredményesen alkalmazzuk.

Amennyiben kutyusunk már túl van az alapkiképzésen, ne hagyjuk abba a közös gyakorlásokat, bátran haladjunk tovább egy-egy nehezebb trükkel. Fontos, hogy továbbra is legyünk kitartóak és türelmesek, valamint mindig csak addig tartson a tréning, amíg bundás barátunk élvezi azt.

  1. Adj egy ötöst!

Ha korábban is rendszeresen foglalkoztunk háziállatunkkal, akkor az „Adj egy ötöst!” trükköt valószínűleg gyorsan elsajátítja majd. A gyerekek különösen szórakoztatónak tartják, így nem érdemes kihagyni a repertoárból.

Először ültessük le az ebet, majd ha megteszi, jutalmazzuk meg érte. Ezt követően vegyünk egy jutalomfalatot a kezünkbe, és tartsuk a kutya előtt, de egy kicsit távolabb tőle. Mondjuk ki néhányszor, hogy „Adj egy ötöst!”, és óvatosan érintsük meg bundás pajtásunk egyik lábát. A legtöbb kutyus ilyenkor fel is emeli a mancsát, hogy hozzáférjen a másik kezünkben lévő finomsághoz. Ekkor a szabad tenyerünkkel érintsük meg a kutya mancsát, hangozzon el az „Adj egy ötöst!” parancs, majd dicsérjük és jutalmazzuk meg tanulónkat. Ezt így gyakoroljuk addig, amíg egyértelművé nem válik az eb számára, hogy mit várunk tőle. Idővel már ki sem kell mondanunk a kérést, elegendő lesz felemelnünk a tenyerünket.

  1. Kússz!

A kúszás trükk végrehajtása nem csak a mentális, hanem a fizikai fejlődést is segíti. Azzal kell kezdenünk, hogy lefektetjük a kutyát. Fogjunk erősen egy szem jutalomfalatot két ujjunkkal úgy, hogy az eb érezze az illatát vagy akár meg is nyalja, de ne adjuk oda neki. Tartsuk továbbra is a falatot az állat orra előtt, mondjuk ki, hogy „Kússz!”, és kezdjük el a jutalmat lassan húzni a földön. Ha egy kicsit is elkezd kúszva haladni kutyusunk, dicsérjük meg, és hagyjuk, hogy elfogyassza az áhított finomságot. Ha négylábúnk nem kúszni kezd, hanem azonnal feláll, hogy megszerezze az ételt, vegyük el a kezünket előle, és kezdjük újra a gyakorlatot. Miután kedvencünk megértette a „Kússz!” parancsot, akkor jöhet a minél hosszabb táv megtétele az adott pozícióban.

  1. Táncolj!

Ezt a trükköt általában a kistermetű kutyák szokták remekül elsajátítani, de előfordul, hogy a nagyobbak is meg tudják tanulni. Azonban, ha kedvencünk túlsúlyos vagy a hátsó lábai nem egészségesek, akkor semmiképp se próbálkozzunk a feladattal. Maga a gyakorlat egyébként egész egyszerű. Mikor ülő helyzetben van a kutyus, emeljük a feje fölé a jutalomfalatot, majd mondjuk neki, hogy „Fel!” és/vagy „Táncolj!”. Ha az eb már viszonylag stabilan áll két lábon, akkor kezdjük el a feje körül mozgatni a finomságot, egészen addig, míg el nem kezd körbefordulni az állat, majd jutalmazzuk meg érte.

  1. Köszönj!

Első lépésként ültessük le magunk elé bundás barátunkat, és dicsérjük meg érte, majd vegyünk egy darab sárga, öntapadós jegyzetpapírt és ragasszuk a szeme fölé. Amikor a kutya felemeli a mancsát, hogy eltávolítsa a papírt, hangozzon el a „Köszönj!” szó, és dicsérjük meg, valamint adjunk jutalomfalatot pajtásunknak. Amennyiben kedvencünkre nem ragad rá a papír vagy fél tőle az eb, akkor kérjük meg őt, hogy adja oda a mancsát, és óvatosan emeljük a feje mellé. Amikor elérjük a szeme magasságát, mondjuk ki a parancsszót, és jutalmazzuk meg az állatot. Rendszeres gyakorlás után kutyusunk üdvözölni tudja majd barátainkat, amivel biztosan mosolyt csal az arcokra.

  1. Puszi!

Minden kutya szívesen nyalja arcon gazdáját kérés nélkül is, az igazi kihívás az, hogy arra tanítsuk meg az ebet, hogy nyál nélkül ossza a puszit. Ehhez emeljünk egy szem jutifalatot az arcunk elé és mondjuk ki, hogy „Puszi!”. Tartsuk az arcunkat egészen addig kedvencünk előtt, amíg meg nem érinti az orrával, majd még mielőtt megnyalna minket, dicsérjük és jutalmazzuk meg őt. Ha sokat gyakorlunk, nyálas üdvözlés helyett gyengéd puszikat is kaphatunk kutyusunktól.

 

Forrás: dognotebook.com