Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Táplálkozási tanácsadás kutyáknak

2022. február 01.

A kiegyensúlyozott étrend a hosszú és egészséges élet alapja. Ez vonatkozik négylábú barátainkra is, de nem minden táplálék egyforma. Annak érdekében, hogy kutyánk számára minden létfontosságú tápanyaggal, ásványi anyaggal, nyomelemekkel és vitaminokkal gazdag étrendet biztosíthassunk, az eledelek kiválasztásakor figyelembe kell vennünk az egyéni szükségleteket is. Ebben segíthet a kutyák táplálkozási tanácsadása.

Táplálkozási tanácsadás kutyáknak: mikor hasznos?

Az egészséges kutyákat viszonylag egyszerűen elláthatjuk a kiegyensúlyozott és életkorukhoz igazodó teljes értékű tápokkal, ha azonban négylábú barátunknak speciális igényei vannak (krónikus betegség, előrehaladott kor) vagy más etetési mód mellett döntünk (pl. BARF), érdemes kutyatáplálási tanácsadást igénybe venni.

A takarmányozásra szakosodott állatorvosok különösen magas színvonalú tanácsadást kínálnak. Ha táplálkozási tanácsadót keresünk a környéken, kérdezzük meg állatorvosunkat is, emellett pedig az interneten is találhatunk hasznos információkat. Utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy ellenőrizzük a tanácsot adó személy képzettségét! Sokan tartják magukat kutyatáplálkozási szakembernek, és míg néhányuk valóban mélyreható tudással rendelkezik, mások sajnos egyáltalán nem, ezért ha betegségekről és különleges étrendről van szó, akkor mindig az állatorvos legyen a legelső!

Mit esznek a kutyák?

Ha úgy döntünk, hogy állatkereskedésben kapható ételekkel etetjük a kutyát, választhatunk száraz és nedves eledelek között. Mindkét változatnak kétségtelenül megvannak a maga előnyei. A száraz kutyaeledel sok esetben egyszerűen praktikusabb: könnyebben adagolható, nyáron nem romlik olyan gyorsan, kevésbé szagos, és nem keletkezik konzervhulladék a háztartásunkban. A nedves eledel, ahogy a neve is sugallja, lényegesen több nedvességet tartalmaz, így segíti a kutyák vízfelvételét.

A teljes értékű táp kiválasztásán kívül saját magunk is főzhetünk. A BARF (nyers etetés) vagy Preyen (egész zsákmányállatok etetése) olyan diéták, amelyek magas szintű ismereteket és némi időbefektetést igényelnek. Ha így tervezzük etetni a kutyát, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal! Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy rosszul etetjük kedvencünket és ezzel kárt okozunk neki.

Hogyan határozzuk meg a megfelelő ételmennyiséget?

Minden teljes értékű eledel csomagolásán találunk etetési ajánlást, amelynek meghatározása általában a kutya súlya – és gyakran a mérete – alapján történik. Ezek az ajánlások mindig egy „normál” kutyán alapulnak, ezért átlagos súlyú és átlagos aktivitású állatok számára ideálisak. Ha az eb túlsúlyos vagy alultáplált és/vagy aktivitási szintje eltér az átlagtól, ennek megfelelően kell felfelé vagy lefelé módosítanunk az ajánlott mennyiséget.

Naponta hányszor?

Mikor kell etetni a kutyákat, reggel vagy este? Mennyi ideig kell szünetet tartani az etetés után? Naponta egyszer vagy többször kell etetni? Ahogy az az etetési tanácsoknál gyakran előfordul, a válasz: “attól függ”.

Ha egészséges felnőtt kutyánkat teljes értékű táplálékkal etetjük, általában szabadon választhatunk a napi egyszeri vagy többszöri etetés között. A kutyaetetési idők mi és háziállatunk preferenciáitól is függhetnek. Ne feledjük, hogy egy nagy etetés után rögtön pihenő, majd séta következik.

Kölyökkutyák, idősebb négylábúak vagy anyagcsere-betegségben szenvedő kedvencek napi többszöri etetést igényelnek. Ez könnyíti az emésztést, de egészséges kutyák is szívesen fogadják. Kevesebb sóvárgást idéz elő, és így segíthetünk is például a túlsúlyos kutyusoknak a fogyásban. Ha sokat vagyunk úton, rugalmasabban kezelhetjük az etetési időket is.

BARF vagy Preyen diéta esetén napi egyszeri etetés javasolt: ezekhez az adagokhoz a lehető legtöményebb, agresszív gyomorsavra van szükség a nyersanyagok lebontásához és a jó emésztéshez. A főzés viszont masszívan növeli az emészthetőséget, az így készült házi kutyaeledel naponta többször is adható.

Kutyaeledel ajánlás: melyik száraz vagy nedves táp a legjobb kutyák számára?

Mindegy, milyen eledelformát választunk, általában nagy kínálatból szemezgethetünk, például junior, felnőtt vagy senior. Győződjünk meg arról is, hogy a terméken „teljes értékű” felirat szerepel. Csak így garantált, hogy megbízhatóan fedezi kutyánk energia- és tápanyagszükségletét. Ezeken az úgynevezett teljes értékű takarmányokon kívül vannak kiegészítő eledelek, amelyek azonban nem alkalmasak kizárólagos táplálásra.

Snackek: milyen gyakran adhatjuk őket?

Minden kutya egyéni és megvan a maga energiaszükséglete. A legtöbben ritkán figyeljük a kutyánk súlyát, azonban időnként le kell mérnünk pajtásunkat a napi adag kiszámításához. A nassolnivalók sokszor nagy arányban tartalmaznak szénhidrátot és zsírt, ezért óvatosan kell bánnunk velük. A kutyák szívéhez nem csak a hasukon át vezet az út, a figyelem és a simogatás egészséges alternatíva.

A friss víz kötelező!

Négylábú barátunknak mindig elegendő friss víz álljon rendelkezésére. Naponta töltsük fel újra a tálakat, és rendszeresen tisztítsuk meg őket. Ez nem csak nyáron fontos.

Ha kutyánk nedves vagy friss táplálékot eszik, kevesebbet iszik, mintha száraz tápot etetnénk vele. Ha nem vesz ösztönösen magához elegendő vizet, egy kis húslé biztosíthatja a fokozottabb ivást. Alternatív megoldásként az ételt „leveses” módon keverni is lehet vízzel.

A helyes etetés pontjai

  • Döntsünk a táplálék típusáról (száraz, nedves vagy vegyes etetés)
  • BARF – a száraz vagy nedves táplálék alternatívájaként
  • Kerüljük a gyakori ételváltást
  • Az adagot csak kis lépésekben változtassuk meg
  • Ügyeljünk a jó minőségű eledelre
  • Biztosítsunk elegendő pihenőidőt az etetés után
  • Mindig legyen elérhető friss ivóvíz

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Karácsonyi finomságok blökiknek

Karácsonyi finomságok blökiknek

Halloweenre fel: sütőtökös finomságok kutyáknak!

Halloweenre fel: sütőtökös finomságok kutyáknak!

Hűsítő nasik kutyusodnak

Hűsítő nasik kutyusodnak

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.