Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Társas akvárium: mire figyeljünk

2019. november 05.

Társas akvárium: mire figyeljünk

Ha kedveljük a halakat, akkor magától értetődő, hogy minél több szépséget szeretnénk látni az akváriumunkban. Ám fontos, hogy ne a látvány legyen az elsődleges cél, hanem az, hogy mindeközben a lehető legjobb életkörülményeket biztosítsuk a pikkelyesek számára. Minél több díszhalat szeretnénk, annál nehezebb ezt megvalósítanunk, főleg, ha csak egyetlen akváriummal rendelkezünk.

Hány hal élhet egy akváriumban?

A társas akvárium különleges kihívást jelent. Először is meg kell határoznunk azt a létszámot, amennyit az akváriumunk méretéből adódóan be tud fogadni. Az akvaristáknak gyakran azt tanácsolják, hogy gallononként egy hüvelyknyi hallal számoljanak. Persze ez csak egy általános alapelv lehet, ennél azért körültekintőbbnek kell lennünk, hiszen sok más tényezőt is figyelembe kell venni.

Gondolnunk kell az etetésre, a karbantartásra, a szűrő típusára és méretére, hogy megállapítsuk, hány hal képes boldogan élni az adott helyen. Ha túl naggyá válik a biológiai terhelés, akkor legjobb esetben csupán zavarossá és piszkossá válik a víz, rosszabb esetben pedig annyira jelentősen leromlik a víz állapota, hogy elpusztulnak kopoltyúsaink.

A halak számán túl az is fontos, hogy az egyes pikkelyesek milyen személyiségűek és milyen életkörülmények között szeretnek élni. Például nagyobb eséllyel fog békésen eléldegélni egymás mellett egy tucat nyugodt természetű neonhal, mint fél tucat agresszív afrikai bölcsőszájú hal. Tehát nem csak az a fontos, hogy a kiválasztott halfajoknak ugyanaz a hőmérséklet, pH érték, vízáramlás és sótartalom legyen az ideális, hanem az is, hogy képesek legyenek jól kijönni egymással.

Mely halfajták tudnak békésen együtt élni?

A legjobb, ha fellapozunk egy szakkönyvet, és áttanulmányozunk néhány táblázatot, amelyet ebben a témában készítettek. De persze ez is csak útmutatás, hiszen a való élet mindig okozhat meglepetéseket.

Számos tényező befolyásolhatja az egyes halak temperamentumát és helyigényét. Ilyen például a méret, az életkor, és a nem is. Az akváriumban kialakított környezet szintén hatással lehet arra, hogy hogyan viszonyulnak odabent egymáshoz a pikkelyesek. Minél több fajt szeretnénk együtt tartani, annál nagyobb az esély arra, hogy valahol meg fog dőlni a rendszer.

Biztonságos élőhely kialakítása

A megfelelő környezet hozzájárulhat ahhoz, hogy díszhalaink jól érezzék magukat és könnyebben kijöjjenek egymással. Ehhez fontos például az elegendő tér, a kifejezetten aktív fajok számára bőven kell helynek lennie az úszkáláshoz. De ugyanilyen fontos az is, hogy rengeteg rejtekhelyet biztosítsunk növények, ágak, kövek és sziklák segítségével.  Akár természetes válaszfalakat is készíthetünk, amely által megelőzhetőek a területi viták.

Az is jó megoldás lehet, ha választunk néhány pillangóhalat, melyek a vízfelszín közelében szeretnek tartózkodni, pár diszkoszhalat, melyek az akvárium középső részét részesítik előnyben, és pár bohóchalat, melyek a víz alján érzik igazán jól magukat. Ha az egyes halak természetükből adódóan távolabb úszkálnak egymástól, kisebb eséllyel fogják megzavarni egymást.