Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tartsunk aranyhalakat a kerti tóban

2018. május 28.

Tartsunk aranyhalakat a kerti tóban

A kerti tavak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ez nem meglepő, hiszen egy kis fantáziával kellemes és természetközeli sarok teremthető az udvarban. Ugyanakkor, arról talán kevés szó esik, hogy milyen halakkal érdemes benépesíteni a tavat. Hiszen, hiába a tó, ha nincsenek benne úszkáló halacskák.

Ahhoz, hogy fenntartható ökoszisztémát teremtsünk, ügyelni kell a fajválasztásra. Amennyiben ezt elmulasztjuk, sok bosszúságot okozhatunk magunknak. Arra is figyeljünk oda, hogy biztonságos helyről szerezzük be a kopoltyúsokat és annyit telepítsünk belőlük, amennyit a tó mérete és szűrőrendszere lehetővé tesz. Lássuk, milyen irányban érdemes gondolkodni, amikor a fajválasztást mérlegeljük.

Sok halfaj alkalmas a kerti tóban való tartásra, de az aranyhalak különböző változatai a legnépszerűbbek, és többnyire a szakemberek is őket ajánlják egy kisebb vagy közepes, körülbelül 20 négyzetméternyi vízfelületű, tó esetében. A kereskedelmi forgalomban kapható szín- és formaváltozatok mindegyike mesterségesen kitenyésztett, a közös ősük pedig az ezüstkárász. A legelterjedtebb és legellenállóbb változat a „közönséges” aranyhal, amelyiknek általában villás farka van, de megtalálható fátyolfarkú változatban is. Mivel a „közönséges” mellett számtalan fajtáját ismerjük, ezért csupán néhányat sorolunk fel, amelyeket tartásra is ajánlunk: sarsa, shubunkin, ryukin, black moor, calicó, oranda, ranchu, rizsszemes, oroszlán fejű, és hólyagszemű. Bátran válogathatunk közülük tetszés szerint.

Tartásuk nem igényel különleges erőfeszítést, csupán alapvető odafigyelést. Az etetés a szakszerű gondozás alapja. Naponta elég őket egyszer etetni különböző úszó táplálékkal. Ügyeljünk arra, hogy a számukra megfelelő táplálékkal etessünk, amit kiegészíthetünk búzacsírával, gyümölcsökkel, párolt zöldségekkel, szúnyoglárvával, valamint csontival. Fontos, hogy csak annyit adjunk egy-egy etetés alkalmával, amit 10-15 perc alatt maradéktalanul elfogyasztanak. Tartózkodjunk a túletetéstől és ne adjunk a halaknak kenyeret, macska- és kutyatápot.

MultiFit pellet tavihal eledel 5L

A felszínen úszkáló aranyhalak valóban magával ragadó látványt nyújtanak és misztikus hatást kölcsönöznek a szemlélőnek, ugyanis a meséből jól tudjuk, hogy tőlük kívánhatunk és vágyaink teljesülnek. Az aranyhalaknak kiváló memóriájuk van, ezért könnyen rászoktathatjuk őket a kézből való táplálkozásra, így igazi házi kedvenc válhat belőlük.