Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tavaszi nagytakarítás az akváriumban

2019. április 30.

Tavaszi nagytakarítás az akváriumban

A téli hónapokban valószínűleg nem igazán fordítottunk extra figyelmet az akváriumunkra, ezért halaink minden bizonnyal hálásak lesznek, ha tavasszal tartunk egy nagytakarítást. Ideje frissíteni a vizet és eltávolítani az algákat, valamint az egyéb szennyeződéseket. Hogy biztosan mindent jól csináljunk, érdemes megfogadni néhány tanácsot és követni a lépések sorrendjét.

Ha a kelleténél jobban elhanyagoltuk az akváriumot, akkor lehet, hogy azt látjuk legjobb megoldásnak, hogy lecseréljük az összes vizet, majd mindent megtakarítunk, és kész is. Ám, ez nem ilyen egyszerű. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy bár nem látjuk őket, de az akváriumban vannak olyan hasznos baktériumok, amelyek folyamatosan az egyensúly fenntartásán dolgoznak. Segítenek például a hulladékok (ürülék, ételmaradék, növényi maradványok) lebontásában. Ezek lebomlása során melléktermékként ammónia keletkezik, ami mérgező hatással van a halak számára. Viszont ezek a baktériumok egy több lépcsős folyamaton keresztül átalakítják az ammóniát kevésbé veszélyes vegyületté.

Fontos tehát, hogy a piszkos víznek minden héten csak egy részét cseréljük ki. Ha teljes vízcserét vinnénk végbe, amellett, hogy elpusztulnának a hasznos baktériumok, a pikkelyesek sem reagálnának túl jól a hirtelen változásra.

Mielőtt belefognánk a nagytakarításba, szerezzük be a szükséges eszközöket és anyagokat: algaeltávolító szivacs, borotvapenge (az algák eltávolításához), törlőruhák, vákuumos szűrő szifon, 1-2 nagy vödör, kefe, üvegtisztító, fertőtlenítő. Miután sikerült mindent beszerezni, elkezdhetjük a takarítást.

  1. Belső üvegfelület

Először tisztítsuk meg az üveg felületét belülről. Az alga jelentős részét távolítsuk el a kisállat kereskedésekben is kapható, kifejezetten erre a célra készült alga-szivaccsal, majd a maradéknál jöhet a penge.

  1. Dekorációk

Ha az üveg már tiszta, vegyük ki a dekorációkat az akváriumból és alaposan dörzsöljük át őket. Ne feledkezzünk meg a sziklákról és a műnövényekről sem. Próbáljuk meg az összes algát eltávolítani róluk. Amennyiben az akváriumdekorációk túl piszkosak, megpróbálhatjuk fehérítős oldatba beáztatni őket. Töltsük fel a mosdókagylót 10%-os fehérítő oldattal, és áztassuk őket 15 percig. Ezután újból dörzsöljünk át minden tárgyat, majd folyó vízzel alaposan öblítsük le őket. Ezt követően hagyjuk a dekorációkat a megszáradni a levegőn, hogy az esetlegesen rajtuk maradt fehérítő elpárologhasson.

  1. Aljzat

Amíg a dekoráció szárad, a vákuumos szűrés lesz a következő lépés. A cső nagyobb végét helyezzük az akváriumba, a kisebbet pedig egy vödörbe. Lassú mozgatással igyekezzünk minél több törmeléket kiszippantani az akvárium aljáról. Közben figyeljünk arra, hogy ne távolítsunk el vele a víz felénél többet. Ha túl sok törmelék maradt még bent, akkor inkább folytassuk egy héttel később a kiszivattyúzásukat, most viszont töltsük fel a hiányzó részt tiszta vízzel.

  1. Külső üvegfelület

Így, hogy a munka igazán piszkos részén túl vagyunk, törölgessük át az akváriumot kívül is. Használhatunk hozzá kifejezetten erre a célra készült, biztonságos tisztítószert, vagy akár ecetes vizet is. Ne felejtsük el portalanítani az akvárium fedelét és a világítótesteket.

  1. Szűrő

Várjunk két hetet, és csak utána tisztítsuk ki a szűrőket is. Ez segít, hogy a hasznos baktériumok életben maradhassanak. Ha szükséges, végezzünk teljes szűrőcserét.