Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tedd otthonossá a terráriumot

2020. január 10.

Az állattartás alapja a megfelelő élőhely kialakítása. Hüllők esetében a cél, hogy a terráriumi környezet minél inkább hasonlítson a hidegvérű természetesen lakóhelyéhez. Tehát úgy tehetjük otthonossá a terráriumot, ha például olyan aljzatot, növényzetet és hőmérsékletet alakítunk ki, amelyhez az adott faj a vadonban hozzászokott. A különböző fajoknak eltérő igényeik vannak, ezért mindenképp utána kell járnunk, hogy a mi hüllőnk számára milyen körülmények az ideálisak.

Vegyük alapul az igen nagy népszerűségnek örvendő leopárd gekkókat. Mit tudunk róluk?

  • Száraz éghajlatú területekről származnak
  • Nincsenek túl nagy igényeik a terrárium berendezését illetően
  • Nem igényelnek speciális világítást
  • A száraz élőhely ellenére szükség van párára és ivóvízre
  • Viszonylag gyakoriak az egészségügyi problémák
  • Érzékenyek a hőmérsékletingadozásra

Ezek tudatában kell kialakítanunk egy olyan terráriumot, amelyben gekkónk egy hosszú és boldog életet élhet le.

Méret

Az első dolog, amit meg kell határoznunk, az a terrárium mérete. Ez függ a felnőtt hüllő várható nagyságától és attól is, hogy hány állatot szeretnénk együtt tartani. Egy leopárd gekkónak például kb. 38 literes terráriumot kell vásárolnunk, két gekkónak kb. 57 litereset, háromnak pedig a kb. 76 literes változat lesz a megfelelő. Mivel a leopárd gekkók főleg a földön tartózkodnak, ezért a hosszú és alacsony terráriumok közül ajánlott válogatnunk. A magas és keskeny üvegotthonokat inkább hagyjuk meg a kaméleonoknak vagy a többi olyan hüllőnek, amelyek szeretnek falra mászni.

Anyag

A gekkók otthona különböző anyagokból készülhet, a három legnépszerűbb az üveg, a fa és a műanyag. Általában a gekkóknak üvegből készült terráriumot szoktak beszerezni. Ez egy klasszikus megoldás, melynek számos előnye van. A legjobban az üvegen keresztül látható a terrárium belseje, nem bocsájt ki kémiai anyagokat, és a tisztítása, valamint a fertőtlenítése is viszonylag egyszerű. A vastag üvegű, megfelelően karbantartott terrárium évtizedekig újszerű állapotúnak tűnhet. Persze az üvegnek vannak hátrányai is. Például nehéz és hajlamos a törésre. Mivel a gekkók számára nem szükséges túl nagy terráriumot venni, így a kockázat viszonylag kicsi, de a nagyobb élőhelyeknél már érdemes jobban megfontolnunk az anyagkérdést.

Tulajdonságok

Arra is figyelnünk kell, hogy a terrárium megfelelően szellőzzön, továbbá fontos szempont, hogy fentről vagy elölről nyílik-e az üvegfal. Az elől nyitható terrárium több okból is jobb választás. Könnyebben elérhető és tisztítható, ráadásul a gyíkok kevésbé ijednek meg, ha elölről közelítünk feléjük. Hátránya viszont, hogy könnyebben megléphet hidegvérűnk és nem ritka eset az ajtó nyitva felejtése sem. A fentről való hozzáférés viszont védő/támadó reakciókat válthat ki, mivel a természetes élőhelyeken a veszélyes ragadozók általában felülről érkeznek.

Berendezés

A világítás, a fűtés és a párásítás még különösen fontos az egészség megőrzése érdekében, ám, a berendezéstől, a különböző dekorációktól válhat igazán otthonossá a terrárium. A megfelelő szubsztrátum kiválasztása létfontosságú, ehhez mindenképp érdemes szakember véleményét is kikérnünk az áruházban. Ezt követően jöhetnek a sziklák, kövek és fás részek, amelyek pihenő-, mászó- és búvóhelyként is funkcionálhatnak. Növényzetet nem minden hüllő igényel, a leopárd gekkók sem, de ha ragaszkodunk a zöld kiegészítőkhöz, akkor betelepíthetünk néhány élő növényt, vagy válogathatunk a műnövények közül is.

További tartalmak

5 tipp ahhoz, hogy terráriumod szökésbiztos legyen!

5 tipp ahhoz, hogy terráriumod szökésbiztos legyen!

Élő növények előnyei a terráriumban

Élő növények előnyei a terráriumban

Mi az a bioaktív terrárium és miért jó hüllőknek?

Mi az a bioaktív terrárium és miért jó hüllőknek?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok