Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Teknősök rejtett baja

2019. szeptember 04.

Teknősök rejtett baja

A vízi teknősöknek, mint például a sárga fülű ékszerteknősöknek, számos egyedi problémájuk merülhet fel. Vannak olyanok is, amelyek egyáltalán nem láthatóak, nincsenek észlelhető tüneteik. Ha ezeket megismerjük és megértjük, akkor megfelelőbben fogjuk tudni gondozni páncélosunkat, és akár komolyabb betegségeket is megelőzhetünk. Ez nem csak kedvencünkre nézve, hanem ránk, illetve családunkra nézve is fontos, hiszen mi is megfertőződhetünk.

A szalmonella

Sokan például azért nem tartják jó választásnak a teknősöket gyermekek mellé, mert könnyedén megfertőzhetik őket szalmonellával, amennyiben ürítik azt. Ugyanis a szalmonella az állatokról az emberekre terjed, vagyis zoonózis. A baktérium első sorban a bélsárban található meg, ami ugye általában azonnal a vízbe kerül, így elegendő pár csepp vízzel érintkeznünk ahhoz, hogy kialakuljon a fertőzés. De természetesen minden olyan területen előfordulhatnak a baktériumok, ahol a teknős tartózkodott.

A szalmonella súlyos gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat, olyan tünetekkel, mint az émelygés, a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom, a görcsök, a láz, ízületi gyulladás és nagyon súlyos esetekben akár vérmérgezés is kialakulhat. Lehet, hogy a hasmenés például 4-7 napig is tart, és akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Az 5 év alatti kisgyermekek, a 65 év feletti idősek, valamint azok számára jelent különösen veszélyt, akiknek valami miatt legyengült az immunrendszerük. A teknősök nem az egyetlen hüllők, amelyek tünetmentesen hordozhatják és üríthetik a szalmonellát, vagyis egyáltalán nem mutatkoznak meg rajtuk a betegség jelei, mindvégig teljesen egészségesnek tűnhetnek.

Emiatt nagyon fontos, hogy ha megérintettük hidegvérűnket, megetettük őt, vagy épp kitakarítottuk a helyét, akkor az után azonnal mossunk kezet például fertőtlenítős folyékony szappannal, mert csak így tudjuk minimalizálni a kockázatot.

A betegség leküzdésének legjobb módja a megfelelő higiénia révén történő megelőzés. A terrárium mindig legyen alaposan tisztán tartva és fertőtlenítve. Az ürüléket rendszeresen távolítsuk el. Legyen egy külön helyünk ahhoz, hogy elvégezzük az efféle tisztítási feladatokat, vagyis ne a kádunkban vagy a mosogatónkban tegyük rendbe a terráriumot. Egy használaton kívül gyerekkád például megfelelő lehet. Továbbá bármennyire is aranyos hüllőnk, soha ne puszilgassuk őt.

Jó, ha tudjuk, hogy mivel a legtöbb szalmonellát hordozó teknős nem beteg, így ők általában nem igényelnek kezelést – ami sokszor egyébként sem pusztítja el eredményesen a baktériumokat.

Érdekesség, hogy az 1970-es évek közepén fedezték fel azt, hogy a kisgyermekek megfertőződnek a kedvtelésből tartott teknősök által. Ennek fő oka az volt, hogy közülük sokan nem gyakorolták a megfelelő higiéniát (vagyis még csak kezet sem mostak, miután megfogták a hüllőket), sőt, némelyikük még a szájába is tette az aprócska teknősbékát. Ezért az USA-ban törvény szól arról, hogy nem lehet olyan kisméretű teknőst értékesíteni, amely befér egy ember szájába. Ebből pedig levonhatjuk azt a következtetést, mi szerint már a teknősbabák is hordozhatják a szalmonellát, sőt, ők még inkább veszélyesek ilyen szempontból, mint a kifejlett példányok.