Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Téli bundaápolás

2021. december 07.

Sokan úgy vélik, hogy a hideg hónapokban hagyni kell a kutya bundáját megnőni és mivel úgyis bent tartózkodik az eb a lakásban, így nincs szükség a szőrzet különösebb gondozására. Valójában azonban tévhit, hogy a téli időszakban kevesebb figyelmet igényel a bundaápolás, hiszen több tényező miatt még akár fontosabb is lehet, mint az év többi részében.

Hosszú szőrzet – áldás és átok

Vannak, akik szerint a hosszú szőrű kutyák „téliesítik magukat”, és jól bírják egyedül is a hideg, nedves évszakot. És, bár a rövid szőrrel szemben a vastag bunda áldásnak tűnhet, ugyanakkor gyorsan problémássá is válhat, ha nem tartjuk egészségesen.

A matt szőrzet nem szigetel és nem ad meleget, helyette inkább kényelmetlen lehet a viselete, irritációt és fájdalmat okozhat. Hosszabb kezeletlen időszak után akár bőrfertőzések is kialakulhatnak. 

A bunda gondozása nem csak azért szükséges, hogy az eb gyönyörű legyen, hanem azért is, hogy egészséges és boldog maradhasson. Tehát a rendszeres ápolás, évszaktól függetlenül, minden kutya általános jóléte szempontjából elengedhetetlen, és érdemes megfogadni hozzá néhány tippet.

  1. Mancsok védelme

Csupán azzal, hogy minden séta után szárazra töröljük kutyusunk lábait, minimalizálhatjuk a hideg, a jég, a só és az egyéb külső tényezők okozta irritációk és egyéb bőrproblémák megjelenését. Tartsunk egy puha törölközőt az ajtó mellett és legyen a lábtörlés a napi rutinunk része. Különösen ügyeljünk a párnák közötti hó- vagy sárgolyókra.

  1. Fürdetés

Előfordulhat, hogy többször is meg kell fürdetnünk kedvencünket a tél folyamán. A hó és a sár hamar összepiszkolhatja és mattíthatja a hosszú bundát. A jellegzetes ázott kutyaszag is zavaró lehet a lakásban, ami szintén fürdetéssel szüntethető meg. Használjunk hozzá gyengéd és hidratáló kutyasampont, valamint balzsamot. Ami nagyon fontos, hogy mosdatás után csak akkor engedjük ki a szabadba négylábúnkat, ha már teljesen száraz a bundája, mert a vizes állat nagyobb eséllyel hűl ki vagy fázik meg. A hosszan tartó hidegnek való kitettség a testhőmérséklet csökkenéséhez és akár hipotermiához is vezethet. Ez különösen igaz a kistermetűekre és a rövidszőrűekre. Hogy a folyamatot meggyorsítsuk, használhatunk alacsony fokozatra állított hajszárítót is, amennyiben nem fél tőle pajtásunk.

  1. Szőrvágás

Egyes kutyatulajdonosok úgy gondolják, hogy télen nem szabad levágni a kutya szőrét, mert az tartja melegen. Bár, ez részben igaz, azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy sok háziállat szerencsére nem az udvaron él, hanem a fűtött lakásban a gazdival. Tehát nekik nem kell a téli bundára támaszkodniuk ahhoz, hogy átvészeljék a telet. Ha az eb számára komfortosabb, nyugodtan vágathatunk a szőréből. A kinti séták idejére pedig ráadhatunk kedvencünkre egy meleg, vízlepergető kutyakabátot.

  1. Fésülés

Minden nap fésüljük át négylábúnk bundáját, hogy eltávolítsuk a gubancokat, a szennyeződéseket és az elhalt szőrszálakat, illetve fokozzuk a vérkeringést és eloszlassuk a természetes olajokat. Továbbá arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a vastag, téli szőrzet elrejtheti az időközben szerzett sebeket, esetleg csomókat és dudorokat, amik vizsgálatot és kezelést igényelhetnek. Minden fésülködés alkalmával alaposan nézzük át kutyusunk testét, és ha bármi gyanús elváltozásra bukkanunk, keressünk fel állatorvosunkat.

További tartalmak

Téli bundaápolás

Téli bundaápolás

Mikor szükséges a bundanyírás?

Mikor szükséges a bundanyírás?

Kutyafürdetési útmutató a meleg napokra

Kutyafürdetési útmutató a meleg napokra

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok