Téli kirándulás kutyával? –Túrázz kedvenceddel!

2020. február 09.

Téli kirándulás kutyával? –Túrázz kedvenceddel!

A tél sokszor szürke és unalmas, de csak rajtunk áll, hogy mennyire tesszük izgalmassá. Mozgásra és friss levegőre a hideg hónapokban is szüksége van a szervezetünknek, és sokkal élvezetesebb lehet egy kirándulás, ha bundás barátunkat is magunkkal visszük. Ha gondosan felkészülünk rá, akkor szuper élményekkel gazdagodhatunk.

  1. Védjük a mancsokat

Ha hosszabb ideig kell a kutyának a hóban vagy a fagyos úton közlekednie, az bizony még neki is túl hideg és megterhelő lehet. Próbáljuk meg négylábúnkat hozzászoktatni a kutyacsizmához. Először csak a lakáson belül adjuk rá a cipőket és csak rövid időre, majd fokozatosan növeljük a percek számát. Arra ügyeljünk, hogy a kiscsizmák mérete megfelelő legyen, a túl kicsi és túl nagy lábbeli is kényelmetlen lehet. Amennyiben kutyusunk nem hajlandó elviselni magán a cipőket, jó megoldás lehet a mancsápoló krém is.

  1. Tartsuk melegen az ebet

Hacsak nem kifejezetten hidegtűrő kutyánk van (például husky, bernáthegyi, stb.), figyelnünk kell arra is, hogy ne fázzon kedvencünk sem a lakásban, sem odakint. Az állat igényeit szem előtt tartva szükség lehet egy vékony kutyapulóverre vagy akár egy vastagabb kabátra is. Ez esetben is nagyon fontos, hogy a ruha komfortos legyen, ügyeljünk arra, hogy ne legyen se szűk, se bő a kabát. A biztonság érdekében ne legyenek olyan részei, amelyeket lerághat a kutyus. Emellett minél könnyebben feladható, és levehető, annál jobb.

  1. Etetés és hidratálás

Ha hosszabb útra tervezünk menni, akkor vigyünk magunkkal ennivalót és ivóvizet is. A téli testmozgás kimerítő lehet, figyeljünk a kiszáradás jeleire. Amennyiben az eb tempója lelassul, lemarad, vagy épp nem akar továbbmenni, tartsunk pihenőt, itassuk meg, majd lassan induljunk vissza a szállásra.

  1. Válasszunk kutyabarát helyet

Ha túl mély hóban kell ugrálnia a kutyának, az hamar lefáraszthatja az állatot és megterhelő lehet a csípő és az ízületek számára is. A szilárd, biztonságos túraútvonalakat részesítsük előnyben. A vadon élő állatok miatt egyes területekre nem mehetünk kutyával, ezeket a tiltásokat vegyük figyelembe. Amennyiben engedélyezett, póráz nélkül is sétáltathatjuk kutyusunkat, így élvezheti a szabadságot, de előtte győződjünk meg arról, hogy pajtásunk minden esetben hallgat ránk, és magunk mellett tudjuk tartani akkor is, ha például elszalad a közelben egy nyúl. Ezt érdemes begyakorolnunk például az udvarunkon.

  1. Elsősegély és hipotermia

Készüljünk fel arra, hogy kutyusunk megsérülhet a túra során. Legyen nálunk kötszer és vérzéscsillapító is. Legyünk résen, ismerjük fel időben a kihűlés tüneteit: remegés, tág pupillák, lassú légzés. Ilyenkor az eb azonnali segítséget igényel, melegítsük fel egy takaróval vagy akár a saját kabátunkkal, és azonnal vigyük fűtött helyre. A hipotermia súlyos problémákhoz, akár a háziállat elpusztulásához is vezethet. Mindig tartsunk magunknál a legközelebbi állatorvosok elérhetőségeivel egy listát, hogy rövid időn belül profi kezekre bízhassuk bundás barátunkat, ha szükséges.