Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Téli mancsvédelem

2018. november 30.

Téli mancsvédelem

A kutyák imádnak a hóban ugrándozni, és mancsaik viszonylag jól viselik az ilyen körülményeket, még abban az esetben is, ha jeges a talaj. Azonban a járdán és az úton lévő só- és homokkristályok felsérthetik, kimarhatják a tappancsok bőrfelületét. Annak érdekében, hogy megóvjuk őket ettől a veszélytől, próbáljunk meg minél kevesebb időt tölteni a fagyos utakon. Valószínűleg nem tudjuk majd teljesen elkerülni ezeket az útvonalakat, ezért érdemes különböző óvintézkedéseket is tennünk.

Az egyik legjobb megoldás, ha minden séta előtt bekenjük a kutyalábakat jó minőségű mancsvédő krémmel. Majd miután hazaértünk, langyos vízzel alaposan öblítsük le róluk a sót, és ellenőrizzük azt is, hogy nem került-e kullancs négylábú társunk bundájába. Ezután kenjünk újra mancsvédő krémet a tappancsokra amennyiben szükséges. Ha az ebnek hosszú szőre van, akkor még a krémezés előtt érdemes levágnunk belőle közvetlenül a mancsok környékén, hogy egyszerűbb legyen az ápolás, és kevésbé ragadjanak bele a bundába a jég- és hómaradványok.

Amennyiben kedvencünk bőre különösen érzékeny, megpróbálhatunk kutyacipőket adni rá. Az aprócska lábbelik szárazon tartják a tappancsokat és megakadályozzák azt, hogy közvetlenül sóval vagy jéggel érintkezzenek. Ügyeljünk a méretre és rögzítéskor a tépőzár használatára is. Fontos, hogy elég szoros legyen ahhoz, hogy ne essen le az állat lábáról szaladgálás közben, de vigyázzunk arra is, hogy ne szorítson, mert a túl kényelmetlen cipőt biztos, hogy azonnal le akarja majd szedni magáról az eb.

Az eddig még ismeretlen, furcsa kiegészítő egyébként is zavaró lehet elsőre a kutyus számára, ezért előbb mindenképp a lakáson belül barátkoztassuk meg vele. A benne töltött időt kezdjük csak pár perccel, majd fokozatosan növeljük, és közben dicsérjük meg bundás barátunkat, valamint jutalmazzuk meg érte.

Segíthet, ha viszünk magunkkal a séta idejére is egy puha törölközőt, hogy azonnal meg tudjuk törölni a mancsokat, ha szükséges, például sérülés esetén.

A kutyusok ugyanúgy meg tudnak csúszni és el tudnak esni a jégen, ahogy mi, és a helyenként éles, durva jég pedig fájdalmas sérüléseket okozhat. Ezért, és a só, valamint a fagyási sérülések veszélye miatt is nagyon fontos, hogy amíg kint vagyunk, rendszeresen ellenőrizzük a mancsok állapotát. Ám, ha semmilyen elváltozást (pirosság, hámlás, vágás, stb.) nem látunk, akkor se hagyjuk kint kedvencünket túl sokáig hidegben.

Nem csak a tappancsok miatt kockázatos sokáig kint tartózkodnia az állatnak, hanem a kihűlés veszélye miatt is, amennyiben nincs megfelelő fagymentes szélvédett, száraz helye. Mindig figyeljünk a kihűlés jeleire: reszketés, szorongás, lassú mozgás. Ahogy megtapasztalunk valamilyen szokatlan viselkedést, azonnal vigyük vissza a meleg lakásba háziállatunknak. Hazaérve nedves törölközővel tisztítsuk meg a mancsokat, és ha szükséges a bundát is, majd alaposan szárítsuk meg.

Bár télen a hosszabb kinti séta bizony megpróbáltatást jelenthet a kutyamancsoknak, de ha minden alkalommal figyelünk a védőbalzsam vagy a kiscsizmák használatára, akkor viszonylag könnyen egészségesen tarthatjuk a lábakat.

 

Forrás: cesarsway.com, petmd.com