Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tengerimalac tartás

2023. január 25.

A tengerimalac egy Dél-Amerikából származó rágcsálófaj. Hazánkban sokan választják első házikedvencnek, gyerekek mellé, mert az elragadó külsőt és kedves, szociális belsőt könnyű gondozással társítják. Ám, ahhoz, hogy tengerimalacunk képes legyen megbízni bennünk és erős kötelék alakuljon ki közöttünk, rengeteg odafigyelésre, törődésre és időre lesz szükség. Mielőtt hazavinnénk egy kisemlőst, érdemes jobban megismernünk az igényeit.

Étrend

A tengerimalacok növényevők. Táplálékuk legfontosabb része a nyulakhoz hasonlóan a friss, pormentes széna. A széna nem csak kiváló élelem a rágcsálók számára, hanem a folyamatosan növekedő fogak koptatásában is segít. Kínálásához felszerelhetünk a ketrec oldalára egy szénaetetőt, de sok más megoldást is választhatunk.

Ahogy az emberek, úgy a tengerimalacok szervezete sem képes saját C-vitamint előállítani, ezért annak folyamatos pótlása is elengedhetetlen. A legjobb, ha friss zöldségekkel és gyümölcsökkel egészítjük ki kedvencünk napi elemózsiáját. A kelkáposzta, a mustárzöld és a gyermekláncfű különösen jó C-vitamin forrás, de adhatunk háziállatunknak paprikát, almát, körtét, bogyós gyümölcsöket, brokkolit, uborkát, petrezselymet és bazsalikomot is. Naponta körülbelül 1/4-1/2 csésze adaggal kalkuláljunk, és az újdonságokat mindig fokozatosan vezessük be az étrendbe.

Korlátozott mennyiségben kifejezetten tengerimalacok számára készült pelletet is fogyaszthat kisemlősünk (a többi eledel általában nem tartalmaz hozzáadott C-vitamint). A mennyiségre azonban nagyon figyeljünk, mert a túladagolás elhízáshoz és ezáltal betegségek kialakulásához vezethet.

Amiket kerüljünk: borsó, bab, kukorica, dió, gabonafélék, kenyér, sütemények. A magas keményítőtartalmú ételek súlyos problémákat okozhatnak a tengerimalacok emésztőrendszerében.

Fontos, hogy mindig legyen friss, tiszta ivóvíz is apró pajtásunk előtt, ami lehet akár golyós itatóban vagy egy nehéz kerámia tálkában is, a lényeg, hogy ne tudja kiborítani a malacka.

Lakhely

Bár egy nagyméretű terrárium is megfelelő lehet egy-két tengerimalac számára, javasolt inkább ketrecet választani. Kiemelt szempont a minimum 100×50 cm méret (egyetlen állat esetén, több esetén nagyobb), a szökésbiztos kialakítás, valamint arra is ügyelnünk kell, hogy ne legyenek éles részei, illetve ne tartalmazzon káros anyagokat.

Az ideális hely a tengerimalac ketrecének csendes, nyugodt környezetben van, ahol nem éri közvetlen napfény és huzat. Mivel a rágcsálók éjszaka a legaktívabbak, nem javasolt a hálószobánkat választanunk. A tengerimalacok napos időben szívesen tartózkodnak a kertünkben a fűben is, ehhez érdemes beszereznünk egy karámot. Arra figyeljünk, hogy ne érje tűző nap az állatot és ne hagyjuk magára.

A ketrec aljára szórhatunk pormentes faforgácsot, illetve kukoricacsutka vagy kender almot. Nem ajánlott cédrusforgácsot használni, mert az a tengerimalacoknál légzési nehézséget és májbetegséget is okozhat. Búvóhely biztosításával segíthetünk, hogy kedvencünk bármikor visszavonulhasson és pihenhessen.

Mivel a malackák szociális állatok, így legalább két egyeddel kell kalkulálni a tartásuk esetén. Általában a nőstények és a hímek is jól kijönnek egymással, de ellenkező neműeket nem javasolt együtt tartani a nem kívánt szaporulat miatt.

Kézhez szoktatás

Mivel a tengerimalacok kifejezetten barátságosak, ezért viszonylag egyszerű a dolgunk. Csak tegyük a kezünket a ketrecbe és várjuk meg, amíg kis barátunk odajön hozzánk, ezt követően két kézzel bátran kiemelhető. Bár az agresszió nem jellemző rájuk, amíg nem szokták meg az érintésünket és a kézbevételt, megpróbálhatnak szabadulni.

További tartalmak

Tengerimalac tartás

Tengerimalac tartás

Minden, amit a tengerimalacokról tudni érdemes

Minden, amit a tengerimalacokról tudni érdemes

5 indok, amiért a tengerimalac nagyszerű háziállat

5 indok, amiért a tengerimalac nagyszerű háziállat

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok