Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Természetes törpenyuszi étrend

2019. március 07.

Természetes törpenyuszi étrend

A törpenyuszik esetében rendkívül fontos a megfelelő táplálás, mert a rosszul összeválogatott és helytelenül adagolt eleség gyomor és bélrendszeri- és fogproblémákhoz, elhanyagolt esetben a kisállat halálához is vezethet. Az, hogy a nyulak répán, salátán és magkeveréken élnek, csupán mítosz. Mielőtt hazavinnénk egy tapsifülest, utána kell járnunk, hogy mikor, mit, és mennyit eszik egy törpenyúl.

A nyuszik életük első heteiben kizárólag anyatejjel táplálkoznak. A negyedik héttől kezdve kezdik kóstolgatni a pelletet és a lucernát. 1 és 3 hónapos koruk között a tapsifülesek számára korlátlan mennyiségben kell elérhetőnek lennie a friss, pormentes szénának és 2-3 kanál pelletet kaphatnak mellé naponta.

Real Nature zöld réti széna 1kg

Fontos, hogy magas minőségű, kifejezetten törpenyulaknak készült pellettel kínáljuk kisemlősünket, ne pedig magkeverékkel. Utóbbiba gyakran kerülnek színezékeket tartalmazó, egészségtelen falatok, ráadásul a nyuszik válogatósak, így előfordulhat, hogy a mixből nem vesznek magukhoz annyi tápanyagot, mint amennyire szükségük lenne.

Real Nature junior törpenyúl eleség 500g

Real Nature törpenyúl eleség 500g

 

A negyedik hónaptól kezdve kínálhatjuk kisemlősünket egy kevés zöldséggel, például sárgarépa zöldjével (egy nagyon kevés gyökérrel), zellerrel, cukkinivel. Mindig figyelembe kell venni, hogy a nyuszi fő tápláléka a széna, ezért fontos, hogy abból mindig eleget fogyasszon, vagyis a zöldségek fogyasztása nem mehet ennek rovására.  Érdemes kiegészíteni az étrendet olyan zöldekkel is, mint a lóhere vagy a gyermekláncfű, tyúkhúr, lándzsás útifű, nem mérgező fák ágai (fűz, alma), gyógynövények. A friss zöldeket először mindig kis mennyiségben és fonnyasztva kínáljuk, mert amíg a nyuszi nem szokik hozzá ezekhez a táplálékokhoz, addig könnyen emésztőszervi problémákat okozhat a hirtelen váltás.

Ahogy kedvencünk nagyobbacska lesz, természetesen gyümölcsöt is belecsempészhetünk az étrendjébe, de nagyon figyeljünk a mértékre. 3 hónapos kora után ajánlott először gyümölccsel kínálnunk nyuszinkat. A magas cukortartalom miatt heti 3 alkalomnál ne adagoljunk többször belőle és akkor is csak nagyon kis mennyiségben, nasiként. Nagy mennyiségben a cukor veszélyt jelent a kisállat számára. Egyszerre, vagyis egy nap, ne adjunk nagyobb gyümölcsdarabot, mint egy narancsgerezd, és mindig győződjünk meg arról, hogy a gyümölcs tiszta és bármilyen fajtáról is legyen szó, távolítsuk el belőle a magokat. Először mindig csak egyféle új táplálékot adjunk és csak nagyon kis mennyiségben 5-7 napon át. Ha bármilyen emésztőszervi probléma jelentkezik, akkor azonnal hagyjuk abba az új táplálék etetését. Soha ne felejtsük el, hogy a nyulak természetes táplálékai között nem igazán szerepelnek gyümölcsök, vagy ha igen, akkor nagyon ritkán, kis mennyiségben.

8 hónapos kortól 5 éves korig a zöldekből már többet is kaphat a nyuszi, de gyümölcsből soha ne fogyasszon heti 3 alkalomnál többször. Továbbra is alapvetően fontos, hogy a táplálék 70-80%-át jó minőségű széna kell, hogy adja! A jó minőségű pelletált tápokon található adagolási útmutató, ami iránymutató, hogy mennyi ezekből a kisállat napi szükséglete. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes kikérnünk állatorvosunk véleményét is, hiszen a szükséges adagot több minden is befolyásolhatja.

A 6 év körüli, vagy idősebb nyulunkat ugyanazokkal az ennivalókkal és olyan mennyiséggel kell etetnünk, mint korábban, egészen addig, amíg nem veszít a súlyából, vagy nem változik meg a fizikai állapota. Idősödő nyuszinkat érdemes rendszeres orvosi vizsgálatra vinni akkor is, ha nem látjuk őt betegnek. Forduljunk nyulak gyógyászatában jártas állatorvoshoz és az állapotfelmérés eredménye alapján állítsuk be a számára leginkább megfelelő étrendet. A nagymennyiségű, friss széna továbbra is elengedhetetlen. Ha tapsifülesünk testtömege csökken, akkor sürgősen vigyük orvoshoz. Ha esetleg azt vesszük észre, hogy nem fogy a széna, akkor szintén azonnal vigyük állatorvoshoz, mert az sajnos bajt jelent.

Fontos, hogy friss, hideg ivóvíz is mindig legyen elérhető helyen a nyuszi számára. Tölthetjük valamilyen nehezebb tálkába is, amit biztosan nem tud felborítani szőrgombócunk, de a legjobb, ha a ketrec oldalára teszünk fel egy fél literes golyós itatót. Hogy szívesen és elegendő mennyiséget kortyolgasson a törpenyúl, naponta ajánlott kicserélni a benne lévő vizet.

AniOne kisemlős itató 500ml

Végezetül néhány étel, amit soha ne adjunk nyuszinknak: kenyér, tészta, süti, keksz, kréker, joghurtos snack, avokádó, gabona, jégsaláta, mángold, burgonya, karfiol, rebarbara, hörcsög eleség, dió, zabpehely, csokoládé, cukor, mogyoróvaj, hús.