Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Terrarisztika egyszeregy

2019. február 07.

Terrarisztika egyszeregy

Ha elhatároztuk, hogy szeretnénk otthonra valamilyen hüllőt – például teknőst, gekkót, leguánt vagy kígyót – az egyik legfontosabb dolog, amit a helyes gondozás érdekében tennünk kell, az a megfelelő méretű terrárium megvásárlása és berendezése. Ha nem vagyunk elég körültekintők, az az élőlény megbetegedéséhez, sőt, a halálához is vezethet. Javasolt már előre utánajárnunk, hogy melyek a hüllőtartás elengedhetetlen kiegészítői.

  1. Terrárium

A kiszemelt házikedvenc kifejlett méretéhez kalkulált nagyságú és formájú terrárium létfontosságú. Fontos tudni azonban, hogy a nagyon fiatal példányok kezdetben kisebb teret igényelhetnek, mert előfordulhat, hogy egy túl nagy terráriumban nem találják meg a táplálékukat. Az alakzatok közül általában szélesebbet vagy magasabbat lehet választani. Egy szárazföldi teknősnek például inkább vízszintes irányban van nagyobb területre szüksége a barangoláshoz, a gyíkfélék viszont inkább felfelé szeretnek mászni. Ezeknek a szempontoknak megfelelően keressünk terráriumot a kereskedésben, és helyet neki az otthonunkban.

  1. Világítás

Valószínűleg két különböző izzót kell majd beszereznünk: egy olyat, amelyet kifejezetten hőtermelésre terveztek, és egy másikat, ami ultraibolya fényt biztosít. Utóbbi esetben tudnunk kell, hogy UVA vagy UVB típusra lesz-e szüksége leendő pajtásunknak. A nappal aktív hüllők esetén fontos az UVB izzó is a D-vitamin előállításához és a kálcium felszívódásához. Az éjszaka ébren lévő hüllőknek kevesebb UV fényre van szükségük, feltéve, ha elég D-vitamint kapnak. Általában 12 órás fény után 12 órás sötét ciklusnak kell következnie, de ez fajonként változó lehet.

  1. Fűtés

Egyes hidegvérűeknek nagyon különleges igénye van a fűtés és a világítás terén. Ha már tudjuk milyen házikedvencet szeretnénk, akkor járjunk utána, hogy szükségünk lesz-e valamilyen extra fűtőberendezésre a hőmérséklet optimális szinten való tartásához.

  1. Hőmérő

Mivel a hőmérséklet rendkívül sokat számít egy hüllő esetében, így mindenképp vásárolnunk kell két vagy több hőmérőt is. Az egyiket a terrárium melegebb oldalára kell tennünk, a másikat pedig a hűvösebbre, és rendszeresen figyelemmel kell kísérnünk a hőfokot, hogy szükség esetén változtatni tudjuk a beállításokon.

  1. Higrométer

A terráriumokban bizony az sem mindegy, hogy mekkora a páratartalom, így annak a beállításához és gyakori ellenőrzéséhez is be kell szereznünk egy mérőeszközt.

  1. Alom, aljzat

A terrárium aljára általában kéreg, kerti talaj, hüllőhomok, kókuszhéj és moha közül válogathatunk. Hidegvérűnknek lehet speciális igénye, ezért mindenképp gyűjtsük be róla e téren is az információkat.

  1. Dekoráció

Egyes hüllőknek, mint például a gyíkféléknek és a kígyóknak mindenképp kell rejtekhelyet is biztosítanunk a terráriumban, hogy el tudjanak bújni, ha menekülni szeretnének vagy stresszhelyzetbe kerülnek. Vannak olyan dekorációk, amelyeket érdemes vízzel permetezni, hogy megfelelő mennyiségű pára alakuljon ki a környezetében.

Fontos tehát mérlegelnünk, hogy a kiválasztott háziállat ára mellett belefér-e még az, hogy minden elengedhetetlen kiegészítőt is megvásároljunk, és van-e időnk arra, hogy a mérőberendezéseket rendszeresen ellenőrizzük. Ahhoz, hogy hüllőnknek hosszú és boldog élete legyen, mielőtt belevágnánk, kérjük ki egy terrarisztikában jártas személy véleményét.

 

Forrás: petmd.com