Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tippek a könnyebb karomvágásért

2019. június 07.

Tippek a könnyebb karomvágásért

A karmok elhanyagolásának legfőbb oka, hogy a gazdi fél attól, hogy fájdalmat okoz vele az ebnek, vagy, hogy a folyamat már önmagában rossz érzéseket kelt a kutyában. Jó, ha tudjuk, hogy ha négylábúnk aktív, és egész nap sokféle felületen szaladgál, akkor karmai képesek természetes módon kopni, ám a városi, panellakó kutyusok esetében a napi kétszeri séta nem teszi ezt lehetővé, és a hosszú karmokat bizony le kell rövidítenünk.

A hosszú karmokat nem csak azért kell levágni, mert megjelenésük nem túl esztétikus, hanem azért is, mert első következményként sajnos fájdalom jelentkezhet a mancsban, sőt az egész lábban. Később pedig az eb testtartása is megváltozhat, a hátsó lábait kevésbé tudja majd használni, így nehezebb lesz például beugrania az állatnak az autóba, felmenni a lépcsőn, sőt, a fekvő pozícióból való felkelés is gondot okozhat.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű, kis- és középtermetű kutyák esetében kisméretű, nagytermetű ebek esetében nagyobb, speciális karomvágót (vagyis ne sima ollót) alkalmazzunk. Az eszközt időnként élezzük meg, hogy egyszerűen, gyorsan levágja a kemény karmokat.

MORE FOR olló karomvágó S

MORE FOR olló karomvágó L

Néhány tipp segíthet, hogy a karomvágás könnyű és fájdalommentes legyen:

  1. Jól megvilágított helyiségben kezdjünk csak el karmokat rövidíteni, hogy biztosan jó helyen vágjunk bele a karomba.
  2. Ha az olvasáshoz szükségünk van szemüvegre, akkor viseljük a kutya-manikűr során is, hiszen jól kell látnunk közelre, és pontosnak kell lennünk.
  3. Alaposan vegyük szemügyre az épp aktuális karmot, és figyeljük meg, meddig ér a rózsaszín rész, amibe nem szabad belevágnunk.
  4. Az érintésünk amennyire lehet, legyen gyengéd, ne nyomjuk össze a lábujjakat, mert az fájdalommal jár.
  5. Ujjaink segítségével óvatosan válasszuk szét az eb lábujjait, hogy könnyebben hozzáférjünk a kiválasztott karomhoz.
  6. Ha szükséges, egy tompa végű ollóval vágjuk le a mancs körüli hosszú szőrszálakat, hogy ne legyen zavaró tényező a vágás közben.
  7. Ha kutyusunk jól viseli a procedúrát, vagy esetleg mi vagyunk egy kicsit ügyetlenebbek, ajándékozzuk meg kedvencünket jutalomfalattal.

Real Nature Wilderness kenguru snack 150g

  1. A karommvágás mindig legyen pozitív élmény, soha ne maradjon el a kutyakeksz és a dicséret.
  2. Hogy könnyebb dolgunk legyen, vezessünk be rendszerességet, és kéthetente vágjuk le a karmokat.
  3. Ha minden igyekezetünk ellenére sérülést okozunk bundás barátunknak, szeretgessük meg őt, és ha szükséges szórjunk a sebre vérzéscsillapítót.

Amennyiben még sosem próbálkoztunk karomvágással és bizonytalanok vagyunk, keressük fel az állatorvost vagy vigyük el az ebet kutyakozmetikushoz, és próbáljuk meg ellesni, hogy hogyan csinálják a profik.