Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tippek és trükkök tűzijáték esetén

2019. augusztus 16.

Tippek és trükkök tűzijáték esetén

Mielőtt elkezdődne a tűzijáték, néhány dologgal tehetünk azért, hogy kutyusunk kevésbé legyen majd stresszes: Séta Még sötétedés előtt menjünk el sétálni. Győződjünk meg arról, hogy az eb levezette a felesleges energiáit a szabadban, és ha tudjuk, hogy pontosan mikor kezdődik a tűzijáték, vigyük ki előtte kedvencünket, hogy elvégezhesse a folyóügyeit. Etetés Ha pont a tűzijáték […]

Mielőtt elkezdődne a tűzijáték, néhány dologgal tehetünk azért, hogy kutyusunk kevésbé legyen majd stresszes:

  1. Séta

Még sötétedés előtt menjünk el sétálni. Győződjünk meg arról, hogy az eb levezette a felesleges energiáit a szabadban, és ha tudjuk, hogy pontosan mikor kezdődik a tűzijáték, vigyük ki előtte kedvencünket, hogy elvégezhesse a folyóügyeit.

  1. Etetés

Ha pont a tűzijáték idejére esne a vacsoraidő, akkor most hozzuk előrébb. Egyrészt azért, mert a hangzavar és a fények hatásától ideges kutya valószínűleg nem tud majd enni, másrészt pedig azért, mert jóllakottan kevésbé lesz nyugtalan.

  1. Biztonság

Amennyiben megoldható, négylábúnk legyen bent velünk a házban a tűzijáték ideje alatt, és győződjünk meg arról, hogy az otthonunk és a kert is annyira biztonságos, hogy még egy ijedt kutya sem tudna megszökni vagy megsérülni.

  1. Nyugodt hely

Ha az eb szeret például a hálószobánkban tartózkodni, akkor most menjünk be vele oda. Engedjük le a redőnyöket és/vagy húzzuk be a függönyöket, hogy minél kevesebb hang és fény jusson be a szobába, a villanyokat pedig kapcsoljuk fel. A felhangosított TV vagy a rádió segíthet elnyomni a tűzijáték robbanásait.

A tűzijáték ideje alatt is segíthetjük kedvencünket. Például fontos, hogy ne büntessük meg őt amiatt, mert rosszul reagál a zajos eseményre, hiszen az csak tovább növelné a félelmét. A cél az, hogy nyugodt maradjon, ehhez pedig példát kell mutatnunk neki. Ha odabújik hozzánk pajtásunk, akkor simogassuk meg őt, és kedves hangon beszéljünk hozzá, mintha semmi sem történne odakint.

Semmiképp se hagyjuk az ebet egyedül a lakásban, mert ha pánikba esik, akkor rombolhat és akár meg is sérülhet. Elterelhetjük a figyelmét közös játékkal, egy kis tréninggel, és jutalomfalat-osztással. Ha viszont ő úgy dönt, hogy inkább bebújik az ágy alá, akkor ne kényszerítsük, hogy előjöjjön a rejtekhelyéről, hagyjuk, hadd maradjon ott, ha így érzi biztonságban magát.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy bundás barátunk különösen fél a tűzijátéktól és más erőteljes hangoktól is, akkor hosszabb távú megoldást kell találnunk. Ebben az esetben vigyük el kutyusunkat állatorvoshoz, hogy kiderüljön, áll-e a háttérben valamilyen egészségügyi probléma, és konzultáljunk arról, hogy érdemes-e gyógyszerrel csökkentenünk az állatban felgyülemlett stresszt és feszültséget.

Terápiás kezelés is szóba jöhet, amely segít abban, hogy a kutya fokozatosan ismerjen meg és fogadjon el egyes hangokat. Próbáljunk meg játék és jutalmazás által pozitív élményeket társítani a hangos zajokhoz.