Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tiszta vizet az akváriumba!

2019. június 16.

Tiszta vizet az akváriumba!

Ha sikerül elsőre megfelelően beállítanunk akváriumunkban az értékeket, akkor nem kell aggódnunk amiatt, hogy rendszeresen kellene nagytakarítást végeznünk. A vegyi anyagok és a nehézfémek megjelenése miatt viszont a vízcsere időnként szükségessé válik. A megfelelően kivitelezett vízcsere javítja halaink életminőségét. Még a legprofibb szűrőrendszer sem annyira hatékony, mint a korábbi víz tisztára való kicserélése.

A vízcsere egyik legfontosabb funkciója, hogy a mérgező anyagok és a különböző vegyszerek eltávolításra kerüljenek az akváriumból. A nitrát például nem távolítható el anélkül a vízből, hogy vízcserét végeznénk. De ilyenkor tud kikerülni halaink életteréből az összes hulladék és ételmaradék is.

A kezdő haltartókban felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakran és mennyi vizet kell eltávolítanunk az akváriumból. Korábban az volt a javasolt, hogy havonta egyszer történjen meg egy teljes vízcsere és takarítás, de ma már nem ezt a módszert részesítjük előnyben, ugyanis a halak számára ez jelentős stresszt jelent, ami megbetegedést eredményezhet. A tapasztalt akvaristák szerint ugyan gyakrabban, de a víznek csak egy kis részét ajánlott kicserélni.

A legideálisabb az lenne, ha a víz egy részének kicserélésére hetente egyszer időt tudnánk szánni, de ha már kéthetente meg tudjuk oldani a feladatot, az is elegendő lehet. Ha kéthetente látunk neki, akkor alkalmanként a víz 20%-át távolítsuk el és ugyanennyit töltsünk vissza, ha viszont belefér a heti egy, akkor elegendő az akvárium vizének a 10%-át kicserélnünk. A csere során a szubsztrátum környezetében lévő vizet kell eltávolítanunk, hogy a lehető legtöbb törmelék és méreganyag kikerülhessen az akváriumból. Ezt követően, mielőtt újratöltenénk az akváriumot, ügyeljünk arra, hogy a cserevíz tisztított legyen és ugyanolyan hőmérsékletű, mint amilyenben halaink jelenleg is úszkálnak.

Néhány tipp:

  1. Ha kisméretű akváriumunk van, akkor ahhoz, hogy ne távolítsunk el túl sok vizet egyszerre, szifon helyett elegendő lehet poharat használnunk a víz kimeréséhez.
  2. Nagyobb akváriumhoz vásárolhatunk akkumulátoros szifont, bár a hagyományos verzió használatával is könnyen kivezethető a víz az akváriumból például egy vödörbe.
  3. Mindig az akvárium alján lévő vizet távolítsuk el, és figyeljünk arra, hogy ne szippantsunk fel nagyobb kavicsokat vagy hulladékokat, amik eltömíthetnék a csövet. Ezeket vegyük ki, mielőtt nekilátnánk.
  4. Ne felejtsük el beállítani és ellenőrizni a friss víz értékeit (pH, klór, hőmérséklet, só), mielőtt beleöntenénk az akváriumba,24 órán át érdemes állni hagyni.
  5. Egyszerre ne cseréljünk ki túl sok vizet, hacsak nem valami probléma miatt nincs más megoldás. Ha 20%-nál többet cserélünk le, azt valószínűleg rosszul viselik majd pikkelyes barátaink.
  6. Mielőtt belenyúlnánk az akváriumba, ügyeljünk arra, hogy semmilyen szennyeződés (és szappan) se legyen a kezünkön.