Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos!

15 éves cicám december óta szinte folyamatosan náthás. Kapott injekciókat (antibiotikum, immunerősítő, vitamin) decemberben, aztán februárban és áprilisban. Átlag két hétre el is múltak a tünetek, de aztán újra előjöttek. A legfőbb tünetek: orrdugulás, szörcsögés és állandó nyammogás, nyeldekelés. Decemberben tüsszögött is, meg valami köhögés vagy öklendezésszerű tünet is volt. Most csak nagyon ritkán, hetente pár alkalommal tüsszent, olyankor jön kevés átlátszó váladék az orrából. Láza nincs, a tüdeje rendben van az orvos szerint.
Most Bisolvon port kaptunk, de még nem mertem beadni neki, mert nagyon eltérő információkat találok az adagolásról.
Állatgyógyszertár oldalán azt találtam, hogy a napi adag 0,5 mg/ttkg, ezt kell kétfelé osztani. Ha ezt átszámítom 4 kg-ra, akkor 2 mg kétfelé osztva, azaz egyszerre 1 mg.
Itt ezen a fórumon viszont azt írta állatorvos, hogy egyszerre 0,25 g/10 ttkg-t kell beadni, ezt naponta kétszer. Ez átszámítva 4 kg-ra 0,1 g, ami egyenlő 100 mg, ha jól számolok.
Elnézést a matekozásért, de nagyon nem mindegy, hogy egyszerre 1 mg-t vagy 100 mg-t kap az állat, ez óriási különbség. Gondolom, hogy valamelyik információ téves (hacsak nem én számolok rosszul).
A másik probléma, hogy ilyen kis mennyiséget nem is tudunk kimérni. Az állatorvosunk azt mondta, egy késhegynyit adjunk neki, de ez nagyon relatív mennyiség, és valószínűleg több mint 100 mg. 1 mg-nál meg teljesen biztosan sokkal több.

Akkor végül is mennyit kellene adni a nem egészen 4 kg-os cicának? Félek, mert valaki azt írta, hogy túladagolta a kutyáját, és a kutya megfulladt a sok váladéktól. A túl kevés gyógyszer viszont nem használ, csak feleslegesen kínoznánk vele a macskát.

Előre is köszönöm a segítséget, minden jót!

2019.09.09

Állatorvos

A nagyobb adag elírás lehetett. A készítmény hivatalos leírása a mérvadó. valóban nehéz ezt a készítményt ilyen kicsi állatoknál pontosan adagolni, ezért szokták az állatorvosok a késhegynyi mennyiséget javasolni, ez nem szokott problémát okozni. Ennek ellenére én jobban szeretem a pontosabban adagolható nyálkaoldó köptetőket, mert vannak ilyenek is…

Vissza a kérdésekhez