Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos!
3 éves nőstény nem ivartalanított cicám pár hónapja véreseket pisil, közben erőlködik. Az állatorvos szerint nospa és convenia injekcióra javulnia kéne és diéta szükséges: Uro-pet paszta és S/D táp. Ezeket kapja de most sem gyógyult még meg. Műtét nélkül is meg tud gyógyulni? Ez vesekő? Mivel kéne kezelni? Adjunk C-vitamint és mennyit? Köszönettel!

2015.09.12

Állatorvos

Ami alapvetően szükséges, az egy vizeletvizsgálat, hogy kiderüljön, hogy milyen kórokozó áll a háttérben, illetve ha húgykőről van szó, akkor az milyen típusú. A struvit kövekre valóban jó az s/d, de például oxalát kövekre nem. Érdemes lenne egy röntgent is készíteni a cicáról, mert így az esetek többségében láthatóak a vesékben lévő kövek is, de tudni kell, hogy nem minden kő ad röntgenárnyékot. Ha a vizeletben nincs kórokozó és a vesében pedig nincsenek kövek, akkor a probléma valószínűleg az ismeretlen oktanú hólyaggyulladás (FIC). ilyenkor a vizeletben nincsenek kristályok, sem kórokozók, ezért antibiotikum sem szükséges. Ez nagyon gyakori probléma a cicáknál, különösen akkor, ha valamilyen okból stresszesek. Ilyenkor a fájdalomcsillapítókon kívül a feladatunk a cica környezetének megváltoztatása. Búvóhelyeket kell biztosítani neki, ahol senki sem zavarhatja, az etetőtálakat, alomtálcát csendes, nyugodt helyre kell tenni, ahol biztonságban érezheti magát az állat. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék felvétele. Célszerű konzervet adni az állatnak a száraz eledel helyett. Érdemes sokat játszani a cicával. Javaslom ilyen esetben a Feliway sprayt és párologtatót, ami nyugtató hatású, illetve időszakosan kaphat szájon át nyugtató hatású készítményeket (pl.: KalmAid, Calmex).

Vissza a kérdésekhez