Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos!

Van egy nagy problémám, melynek megoldása ügyében kérném tanácsát.
7-8 éve van 2 db nagytestű (30-40 kg) keverék kutyusunk.
2010. novemberében találtam egy kb. 1 éves pici lányt (6 kg). Sajnos a 2 nagy szétszedné a picit, ezért összeereszteni őket nem lehet.
1 véletlen baleset miatt a pici kutya kiszökött és a nagykutya elkapta… ha nem vagyunk ott, biztos, hogy széttépték volna.
Ön mit tudna tanácsolni, hogyan tudnám a nagyokat megregulázni, vagy netán már késő?
Jelenleg a pici a lakásban van, és nagyon szépen gyógyulgat.

Üdvözlettel:

Kolláth Viktória
0630/815-3335

2011.04.13

Állatorvos
Úgy gondolom, hogy először a nagy kutyákkal kellene külön foglalkozni. Feladatokat kellene adni nekik, tanítani őket, ezzel megerősíthetné a falkavezéri pozícióját. Esetleg kérhet segítséget tapasztalt kutyakiképzőtől is. A falkavezér dönti el, hogy kit fogad be a csapat. Kutyákat meg lehet tanítani arra, hogy a gazdának fontos élőlényeket nem bánthatják még a potenciális prédaállatokat sem, mint a nyúl baromfi vagy macska. Ugyanakkor vannak olyan erős vadászösztönnel rendelkező kutyák, amelyek a gazda távollétében soha nem lesznek elég megbízhatóak. Leveléből úgy értettem, hogy a kiskutya mindig külön volt a nagyoktól, így nem ismerik egymást. Valószínűleg amikor a kiskutya kiszaladt, akkor az összeszokott nagykutya páros egyszerűen prédának tekintette. Az új kutyát mindig be kell mutatni a régieknek. Hasznos lehet, ha semleges területen történnek az első találkozások. Tanácsos a nagy kutyákat kicsit játékkal, feladatokkal, pozitív élményekkel kifárasztani és kontrollált körülmények között egyre növekvő időre összeengedni őket. Fontos, hogy a nagy kutyák szigorú kontroll alatt legyenek, és ha bántani próbálják a kicsit, akkor hangos tiltások hangozzanak el, esetleg a gazda elkaphatja a nyakbőrét, és a földre szoríthatja. Egy idő után a nagyok érteni fogják, hogy tilos bántani a kicsit. Érdemes lehet a nagy kutyákkal előbb külön-külön ismertetni a kicsit, mert a két nagy összeszokott falkát alkot, így együtt hajlamosabbak az agresszióra. Az összeszoktatás idején szerencsés, ha minden kutya mellett van egy ember is, hogy ha baj van, akkor tudjanak azonnal segíteni.
Vissza a kérdésekhez