Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

11éves brit-sziámi keverék, kandúr cicám (herélt), lassan két hónapja küzd hasmenéssel.
Ez a hasmenés úgy jelentkezik nála, hogy amikor például ül vagy éppen fekszik, kisebb mennyiségű híg széklet távozik belőle, olyan mintha nem is tudna róla, mert egyébként rendesen jár az alomba üríteni és az a széklet nem annyira pépes.
Hányni egyáltalán nem hányt, enni rendesen eszik és amikor elkezdődött ez az egész rengeteg vizet ivott, de mostanra már körülbelül ugyanannyit iszik, mint régen. Van több macskám is, egyik sem mutat hasonló tüneteket, lakásban tartott cicáról van szó.
Elvittem állatorvoshoz, aki eddig háromszor vett tőle vért, ebből az egyik mintát Budapestre is felküldte elemzésre, az eredmények szerint semmi kézzelfoghatót nem találtak, a magasabb vérsüllyedési értéken kívül. A doktor úr szerint rendben van a veséje, a pajzsmirigye és daganatos betegségre utaló jelet sem talált. A végbelében sem érzett idegen dolgot, ami gátolhatná a rendes székelést. Ultrahanggal megvizsgálta és vizeletet is vett, illetve a végbeléből vett mintát megnézte mikroszkóp alatt és szintén nem talált semmit. Kapott Stomorgyl-t és Normaflore probiotikumot, egyik sem használt. A cica eddig sima felnőtteknek való macskaeledelt kapott, illetve Purina One Urinary Care-t, mert többször előfordultak nála húgyuti problémák a herélés után. A hasmenés kezdete után a cica csak főtt csirkemellet kapott rizzsel és húsleves levével, majd próbálkoztunk széntablettával ami kissé mérsékelte a dolgot, de amint abbahagytuk ismét ugyanolyan lett a széklete. Visszatértünk az Urinary Care tápra és mellé B12 vitamint adtunk a cicának, majd ezután alutasakos kölyökmacskáknak való táppal próbálkoztunk, ami szintén nem hozott eredményt. A cica hangulata végig változatlan volt vagyis ugyanolyan mint bármikor amikor még nem volt semmi baja, dorombol, hízeleg, nem panaszkodik stb., de vesztett a súlyából, most 3,4 kg, előtte 4-4,5 kg lehetett maximum. A mai napon vettem észre, hogy a cica végbele előre esett, körülbelül már 3-4cm az ami kilóg. Az állatorvos ismét vért vett tőle és szinte majdhogynem ugyanazt az eredményt kapta mint korábban, a fehérje szintje volt kissé magasabb. Féreghajtót a hasmenés kezdetének első hetén kapott. Jelenleg a cica végbele vissza azaz be lett varrva és Immodium kapszulának a negyedét kapja, naponta kétszer, holnap lesz a varratszedés, de továbbra is tanácstalanok vagyunk mi a cica baja és mit tegyünk most?
Kérem segítsen, bármilyen tanácsot szívesen fogadok!
Előre is köszönöm válaszát!

2018.10.20

Állatorvos

Bennem az merült fel, hogy szükség lehet esetleg a bélsár mikroszkópos vizsgálatán kívül egy mikrobiológiai vizsgálatra is. Szerintem meg lehetne próbálni a Hill’s i/d tápot, úgy, hogy nem váltogatnak, hanem csak azt kapja, és mellette probiotikumot. Itt azt nehéz eldönteni, hogy a probléma hátterében gyomor és bélrendszeri, vagy egyéb okok állnak. Felmerül bennem, hogy endoszkóppal is meg lehetne nézni a beleket, és úgy mintát is lehet venni a bélfalból. Nagyon jó endoszkópos szakemberek például dr. Psáder Roland és Dr. Krajcsovics László.

Vissza a kérdésekhez