Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Másfél éve van egy befogadott lány cicám. Ő kinti cica, szigetelt házikója van kint, illetve melegítős párnán alszik, de az annyira nem melegszik fel, ezért nagyon bánt, hogy ebben a hidegben kint kell aludnia. Azért nem jöhet be a házba, mert van már bent egy nagyon idős cicám, aki nagyon érzékeny, és többször neki akart már menni a befogadott cica, így nem szeretném őt kitenni ennek az ijedelemnek. Kora esténként szoktam beengedni 2-3 órára a kinti cicát kicsit melegedni, ameddig a benti cicám egy másik helyiségben alszik. Kérdésem az lenne, hogy a kinti cica rendszeresen kapja a kombinált oltást, amiben ha jól tudom, a leukózis elleni is benne van, de mivel nem egészen pici korától van nálam, így nem tudom, nem lehet-e fertőzött. Félek, mert a benti cica nincsen oltva, mivel ő csak benti és ugyan nincsenek összeengedve, de megfordulnak ugyanabban a helyiségben és attól tartok, ha a kinti fertőzött, át adhatja a bentinek is a leukózist. A befogadott cica 5-6 év körüli, olvastam, hogy a leukózis akár évek múltán produkálhat csak tüneteket, nem kellett volna ennek már látszódnia akkor, ha ne adj isten fertőzött lenne? Olvastam azt is, hogy ez a kombinált oltás nem elegendő a megelőzésre, hanem valamilyen külön oltást kell beadatni, 2 hetes ismétléssel. Erre nekem az állatorvosom nem hívta fel a figyelmemet, és azt mondta, a cica védve van a leukózis ellen. Az ivartalanítás fontosságát is olvastam ebben az esetben, ami a cicánál megtörtént, de ugye csak akkor, amikor hozzám került.

Előre is nagyon köszönöm a segítségét és várom válaszát!

2018.12.20

Állatorvos

A leukózis tünetei valóban sok esetben csak később jelentkeznek. Van olyan kombinált oltás, ami véd leukózis ellen is. Ha a cica nem oltott mégsem, akkor vannak olyan vérvizsgálatok, amelyekkel igazolható, hogy a macska fertőzött vagy nem. Ha a két macska nem igazán érintkezik, nem esznek közös tálból, nem verekszenek, akkor elég kicsi a valószínűsége annak, hogy megfertőzik egymást, mert a vírus a környezetben nagyon rövid ideig él csak túl és érzékeny az általános fertőtlenítőszerekre.

Vissza a kérdésekhez