Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A macskámat novemberben cukorbetegséggel diagnosztizálták. Egész nap aludt és nem csavargott annyit, mint régen, emellett picit fogyott is. Csináltak labor vizsgálatot és azt mondták az értékei nem magasak, de cukorbeteg és nap 2x 1 adagnyi inzulint kell kapnia és hasnyálmirigy gyulladást is megállapítottak, arra is kapott gyógyszert. Ami aggaszt engem, hogy még mindig nincs jobban, sőt mintha rosszabbul is nézne ki és mindenhol azt olvasom, hogy a fő tünet hogy rengeteget isznak és pisilnek, de őt sose látom inni és teljesen normális mennyiséget pisil. Az orvosnál is mindig jó a vércukorszintje amikor méri. Félek, hogy félre van diagnosztizálva, de lehet csak túl aggódom.
A globulin, a lipáz, ldh, triglicerid, a glüköz és a Fruktózamin szintje elvileg nagyon rossz.

Itt a laboreredménye:

KLINIKAI KÉMIA – ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK
Összfehérje + 88 g/L 60 – 80
Albumin 31,5 g/L 25.0 – 45.0
Globulin ++ 56,5 g/L 25.0 – 45.0
A/G arány – 0,56 0.60 – 1.50
ALT (GPT) 59 U/L 5 – 60
AST (GOT) 22 U/L 10 – 50
GLDH 3 U/L – 10
Alkalikus foszfatáz folyamatban U/L – 130
GGT Detektálási határ alatt U/L 0 – 9
Összbilirubin 3,8 umol/L 0.1 – 5.1
Lipáz (pancreas) ++ 78 U/L -40
CK (kreatin-kináz) 166 U/L 20 – 225
LDH ++ 983 U/L 50 – 250
Triglicerid + 1,23 mmol/L 0.30 – 1.20
Koleszterin – 2,9 mmol/L 3.2 – 4.0
Glükóz (Szérum) + 6,6 mmol/L 2.8 – 4.9
Nem NaF-os csőböl mért érték. A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet.
Fruktózamin + 424 umol/L 221 – 341
Karbamid 5,7 mmol/L 2.5 – 9.9
Kreatinin 87 umol/L 20 – 177
KLINIKAI KÉMIA – ELEKTROLITOK
Nátrium 157 mmol/L 145 – 157
Kálium 3,98 mmol/L 3.50 – 5.50
Na/K arány 39,45 28.00 – 40.00
Klorid 115 mmol/L 100 – 124
Kalcium 2,51 mmol/L 2.05 – 2.95
Magnézium 0,87 mmol/L 0.80 – 1.00
Foszfát 1,4 mmol/L 0.9 – 2.2
KLINIKAI KÉMIA – SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK
Vas – 9,4 umol/L 12.0 – 39.0

ABSZOLÚT FEHÉRVÉRSEJTSZÁMOK
Szegment abs. 4,39 2.5 – 12.5
Band/Stab abs. 0,00 G/L 0 – 0.2
Lymphocyta abs. — 1,28 G/L 2 – 7
Monocyta abs. 0,12 G/L 0 – 0.8
Eosinophil abs. 0,30 G/L 0 – 0.8
Basophil abs. 0,00 G/L 0 – 0.2

RETICULOCYTA PARAMÉTEREK SIEMENS ADVIA 120
Abszolút retikulocitaszám + 19,5 G/L <15 G/L
Retikulocyta % 0,2 %
Reticulocyta MCV 50,90 fL 47.50 – 73.00
Reticulocyta cellularis Hb 15,50 pg
Retikulocyta Hb koncentráció 308,00 225.00 – 322.0
Reticulocyta RDW 25,70
Alacsony festődésű reticulocyták 167,0 22.0 – 799.0
Alacsony festődésű reticulocyta % 84,3 30.0 – 96.0
Közepes festődésű reticulocyták 26,00 1.80 – 157.0
Közepes festődésű reticulocyta % 13,10

Vörösvérsejtszám 8,67 T/L 5.00 – 10.00
Hemoglobin 119 g/L 90 – 150
Hematokrit 35,6 % 26.0 – 47.0
MCV (átl. vvs térf) – 41 fL 42 – 57
MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 13,7 pg 13.0 – 17.5
MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) 333 g/L 280 – 360
Átlagos mért. vvs Hb konc. 321,00 280-360
Mért vvs Hb tartalom 13,20
Vvs méret szórás 15,7 13.0 – 21.0
Hb koncentráció eloszlási szélesség 24,40
Vvs Hb szórás 2,11
Hyperchrom vvs % 0 %
Hypochrom vvs % 1 %
Microcytaer vvs % 0 %
Macrocytaer vvs% 0 %
Thrombocyta — 74 G/L 150 – 450

Vérlemezke aggregatio +
Átlagos vérlemezke térfogat 19,5 fL 10.0 – 26.0
Mean Platelet Component 189 g/L
Thrombokrit 0,14 %
Thrombocyta térfogat szórás 68
Makrothrombocyta +
Fehérvérsejtszám 6,1 G/L 6.0 – 15.0
Neutrophil abs. (Advia 120) 4,9 G/L 3.1 – 12.5
Lymphocyta abs. (Advia 120) – 1,14 G/L 1.50 – 7.50
Monocyta abs. (Advia 120) – 0,09 G/L 0.15 – 1.10
Eosinophil abs. (Advia 120) 0,00 G/L 0.06 – 2.21
Basophil abs. (Advia 120) 0,00 G/L – 0.08
Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0,01 G/L – 0.36
RETICULOCYTA PARAMÉTEREK SIEMENS ADVIA 120

2019.01.20

Állatorvos

Az, hogy a macska inzulint kap, és úgy jók a vércukor értékei, azt jelzi, hogy jól van beállítva az adagja. A fruktózamin egy olyan paraméter, ami jelzi, hogy az elmúlt kb. 1 hónapban több alkalommal volt-e magasabb az állat vércukorszintje, vagyis nem pillanatnyi értéket mér, hanem intervallumot. Az LDH hasnyálmirigy gyulladás esetében is lehet magasabb. Szerintem menjenek vissza állatorvosukhoz és beszéljék meg vele kételyeiket. Esetleg más orvos véleményét is kikérhetik.

Vissza a kérdésekhez