Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

5 éves, ivartalanított kan beagle kutyánk 1 hete kényszeresen, és gyakran órákig és szünet nélkül szaglássza a fenekét, oda-vissza kapkodva a fejét. Ilyenkor nem figyel semmire, nem hallgat a nevére, nem nagyon érdekli az étel, vagy a jutalom. Lefeküdni nem mer, ha megpróbálja, egyből felpattan, és maga alatt szaglászik. Eközben folyamatosan liheg, felmelegszik, gyorsan ver a szíve. Leállítani nem lehet, amikor abbahagyja, az oldalára fekszik, a fenekét valaminek (általában falnak) támasztja. Egyenesen nem szeret ülni, általában valamelyik hátsó lábát maga alá fordítja, fekvésnél hasonlóan. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy kb. november óta a régen szeretett fekhelyeit nem használja, gyakran indokolatlanul sokáig szagolgat számára ismerős tárgyakat (különösen az egyik forgószéket), valamint lerántja a takarót és a párnát a kanapéról. A tünetek előfordulása óta a korábban általánosan hát felé görbülő, felcsapott farkát kissé lelohasztva, félig lógatva tartja.

Először 1 hete voltunk vele vizsgálaton, akkor injekciókat kapott, viszont ettől nem javult az állapota, így 5 napja szed 2×1 Milgamma lágy kapszulát, valamint 2×0,5 Gordius 300 mg kemény kapszulát (a doktor úr Neurontin 300 mg-ot írt fel, neki viszont a készítményből sehol nem lehetett kapni, így több gyógyszerész javaslatára a Gordius tablettát kezdtük el neki adagolni); emellett 5 napja volt egy véres széklete, melynek okán tablettát kaptunk, amit 4 napig 1-es dózisban adagoltunk, rizs és háztartási keksz diéta mellett. A véres széklet azóta nem jelentkezett, néha kissé puhább állagú és nagyobb mennyiségű volt, ám ez a múltban is gyakran előfordult. A kezelés ellenére az állapota nem javult, a tünetek nem enyhültek, egyetlen esetet kivéve, amikor véletlenül 1 db Bolus Adstringens tablettát kapott a Synoquin EFA tablettája helyett. Az ízületvédő tabletta mellett napi szinten 2×1 mokkáskanál Gastroferm Pet port és 2×10 csepp Vetri DMG liquidet kapott a reggelijére és vacsorájára adagolva, ám a tünetek jelentkezése óta ezekkel is felhagytunk. Reggelire és vacsorára 50g Farmina N&D Lamb & Blueberry Adult Medium száraztápot, és lefekvés előtt 1 db Select Gold Sensitive Dental Snack Mini fogtisztítót kap. Sajnos hajlamos séta közben ürüléket és elszórt ételt felenni, aminek megelőzésére kimagaslóan nagy figyelmet fordítunk, ám néha előfordul, hogy minden akaratunk ellenére sikerül hozzájutnia a kiszemelt zsákmányhoz, amit nem tudunk tőle maradéktalanul elvenni. A tünetek jelentkezését követően alaposan kitakarítottunk, a holmijait kimostuk, őt megfürdettük, zavaró szagra gyanakodva, ám ezek sem segítették a probléma megszüntetését. A hátsó részéről röntgenfelvétel készült, amin nem látszódik elváltozás.

A fentiek ellenére étvágya és kedve a régi, ugyanúgy sétál, mint korábban, érintésre nem érzékeny. A szőrzete ugyanolyan, a testsúlya nem csökkent (cca. 16,5 kg). Lakásban lakik, naponta háromszor sétál – reggel és délután 50 percet, és este 15 percet -, ilyenkor semmilyen tünetet nem mutat. Korábban kifejezetten nyugodt kutya volt, átaludta a napot, csak akkor volt aktív, amikor mi is otthon és ébren voltunk. A környezetében és a gazdái életében változás, trauma, súlyos betegség nem fordult elő.

2019.02.01

Állatorvos

A leírás alapján valami kellemetlen, irritáló a kutyának, aminek az okára még nem jöttek rá….Bennem felmerül, hogy esetleg endoszkóppal meg lehetne vizsgálni a végbelet. Természetesen vizsgálat nélkül én csak találgatni tudok. Bűzmirigyek gondolom rendben vannak. Endoszkópos vizsgálatra én nagyon jó szívvel ajánlanám Dr. Psáder Rolandot.

Vissza a kérdésekhez