Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni!

Két éve boldog tulajdonosa vagyok egy csodálatos Francia Bulldognak lánynak ő Bonnie!

Fehér alapon fekete foltos!
A súlya pedig 12,5 kilogram.
A problémám leírása: Körülbelül egy évvel ezelőtt az én mindenem elkezdte nyalogatni az első tappancsait! Ez olyan fokú túlzásba vitte hogy szépen ki is sebesedett neki!

Az állatorvos tanácsára elkezdtük kenni neki Cortisone krémmel!

Egy ideig be is vált, de sajnos később fokozottan jelentkezett a probléma! Már olyan szintet ért el nála hogy nem csak az első hanem a hátsó lábait is nyalogatja! E-mellé még társult az is hogy a hasa és a hónalja ki pirosodott!

Reggelente mindenhez amihez csak lehet, dörgölőzik. Az egész testével és fejével! Szegénykénken látszik hogy nagyon viszket neki! Sokszor már hangosan ugat is vakarózás közben!

Minden fórumon és oldalon próbáltunk megoldást keresni a problémára!

A legtöbbet emlegetett étel allergiával kapcsolatban már szinte mindent kizártunk! Volt hogy hónapokig csirke mentes tápot kapott, volt szintén hónapokig hogy hal mentes tápot kapott és ugyan ezt végig vittük marha,pulyka és sertés mentes tápokkal is!

Utoljára a hipoallergén táppal próbálkoztunk de eredményt az sem hozott!

Természetesen folyamatosan kapcsolatban voltunk az állatorvossal is mivel ő ajánlotta a táplálék próbákat is!

Mára csak annyit tud mondani hogy teljes mértékben tanácstalan mitévők legyünk!

Utolsó, végső lehetőségként ajánlotta a vér vizsgálatot! Ezt azonban jelenleg nem tudjuk megengedni magunknak (nálunk 140.000 ft).

Az egyik franciabulldog tenyésztőtől hallottunk az úgy nevezett B.A.R.F étrendről!
Most azon gondolkodunk hogy megpróbáljuk bevezetni!

Hallottunk olyat is hogy hasonló problémával küszködő kutyusnál alkalmazták a Medrol nevű gyógyszert!

Tehát azt szeretném kérdezni hogy az ön munkássága alatt előfordult e hasonló eset és hogy mit tud nekünk javasolni ami esetleg a kis család tagunk gyógyulásához vezet?

Segítségét válaszát előre is köszönjük! Üdvözlettel: Albert

2014.01.31

Állatorvos
Sajnos ilyen eset nagyon gyakran előfordul. Egyre több az allergiás kutya. Allergia számos dologgal szemben kialakulhat, ezek közül csak egy a táplálék (pl.: házi poratka, virágpor, textíliák, emberi hámképletek stb.). Sajnos sok esetben egyszerre több dologra is érzékeny lehet a kutya (olyan is előfordul, hogy akár 20 féle tényezőre is...). Az is előfordul, hogy az allergia miatt legyengült bőrön megtelepednek egyéb kórokozók (gombák, baktériumok), ezek tovább súlyosbítják a tüneteket. A másodlagos fertőzéseket bőrkaparék vizsgálattal lehet igazolni, majd utána célzottan lehet kezelni azokat. A másodlagos fertőzések kezelése nélkül nem várható a tünetek enyhülése. A bulldogoknál elég gyakori a szőrtüsző atka is (ez is bőrkaparék vizsgálattal igazolható. Sajnos az allergia súlyosabb formái általában a kutya egész életét végigkísérik, de a tünetek jelentősen csökkenthetők. Allergia tüneti kezelésénél rutinszerűen alkalmazzák a szteroid gyulladáscsökkentőket (Medrol, Prednisolon). Ezek nagyon hatékonyan csökkentik a kellemetlen viszketést, de tartós, hosszútávú alkalmazásuk számos mellékhatással jár. Ezeket kúraszerűen leszálló dózisban kell alkalmazni és lehetőség szerint szüneteket kell beiktatni a kezelésbe. Jótékony hatásúak a hidratáló, viszketéscsillapító fürdetőszerek (pl..Allermyl, Ermidra) és a bőrtápláló készítmények (pl.: Dermoscent spot on). Többféle allergiateszt létezik. Vannak olyanok, amelyek egyszerre kevesebb tényezőt vizsgálnak, így áruk is kedvezőbb (pl.: Vet-Med labor panelvizsgálatai). Szerintem menjenek el egy bőrgyógyászati szakrendelésre (pl.: Dr. Tarpataki Noémi) és beszéljék át az orvossal részletesen az esetet. Sajnos az allergia kezelése költséges dolog, ezért tényleg végig kell gondolni, hogy az Önök egyedi esetében mi az a vizsgálat amire feltétlenül szükség van.
Vissza a kérdésekhez