Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr! Több kérdésre szeretnék Öntől választ kapni. Mindegyiket sokféle embertől kérdeztem már, de mindenki más és más választ adott rá. 7 hónapos havanese kiskutyám van. Az egyik problémám, hogy a jobb heréje nem szállt le. Több állatorvos látta: van aki azt mondta, hogy még megtörténhet, van aki azt, hogy majd ivartalanítani kell, hogy ne rákosodjon el. Amúgy jól kitapintható. Mi az igazság?
Másik kérdésem: a bolhásság. Találtam benne bolhát (sajnos a környékünkön rengeteg a kóbor macska, akiket a szomszédok ideszoktattak mert etetik őket – ami nem lenne baj, de orvoshoz már nem viszik el), így rengeteg a bolha is. A kutyus csak így kaphatta el, más kutyussal nem nagyon érintkezik. Meg lett fürdetve bolhairtó ampullával, utána practic spot-ot csepegettem rá. Még mindig vakarja magát. Nem sokszor, de hirtelen kap oda, ebből gondolom, hogy bolha.És csak mindig a fülénél, mellső lábánál vakarja. Füle rendben. Mit tehetek még?
Utolsó kérdésem arra vonatkozik, hogy szeretném kutyusom hosszú szőrben hagyni, mivel gyönyörű, dús szőre van. Mennyi időnként fürdethetem jó minőségű samponnal, hogy ne ártsak a bőrének?
Válaszait és türelmét nagyon köszönöm.

2012.07.28

Állatorvos
1. A herék 7 hónapos korban már nem szállnak le. Normál esetben a herék már születéskor a herezacskóban vannak. Előfordul, hogy gyógyszeres segítséggel fiatal kölyköknél még leszáll a here, de ez is eléggé bizonytalan. Statisztikai adatok szerint a hasüregben lévő rejtett here nagyobb valószínűséggel lesz daganatos. Ha a here jól kitapintható, akkor az azt jelenti, hogy a lágyékcsatornában van, ilyenkor is érdemes eltávolítani, de a daganat kockázata így kisebb, mint abban az esetben ha a hasüregben helyeződik. 2. Ha a környezet bolhairtása nem történik meg, akkor a kutya könnyen visszafertőződhet. A környezet bolhairtására ajánlom például az Insecticid 2000 sprayt. Ha a kutya tényleg bolhás, akkor ha a bolhát nem is látja, az ürülékét biztosan megtalálja (apró fekete pontok, amelyekre ha vizet cseppent barna lé oldódik ki belőle-emésztett vér). Ha meggyőződött arról, hogy a kutya tényleg a bolhák miatt vakarózik, akkor próbáljon ki másik bolhairtó készítményt. Nézze meg, hogy nem kipirult-e a kutya bőre, mert érzékeny kutyáknál esetleg a bolhairtó ampullás fürdetés után is kialakulhatnak helyi reakciók. Ha a kutya bőre kicsit száraz, vagy kipirult, akkor megpróbálhat egy hidratáló samponos fürdetést(pl.: Dermilen, Lentiderm, Dermoscent) és alkalmazhat bőrtápláló készítményeket (pl.: Dermoscent spot on, Dermanorm, Grizly lazacolaj). 3. A gyakori fürdetés nem tesz jót a kutya bőrének. Valóban jó minőségű és a korábban említett hidratáló samponok alkalmazása szükséges. Úgy gondolom, hogy havonta egyszer fürdesse. Természetesen, ha nagyon piszkos lesz, akkor nincs mit tenni, meg kell fürdetni.
Vissza a kérdésekhez