Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr!
16 év körüli (pontos korát nem tudom, néhány hónapos lehetett, mikor hozzánk került) nőstény macskám mostanában erősebben hullatja a szőrét és mosakodáskor erősebben (de nem gyakrabban) vakarózik mint eddig. Két helyen a hátán (kb. 0,5*0,5 cm-es részen) ki is hullott a szőre, és ott a bőrén halvány pirosas pici folt (seb?) van, de ez nem vérzik, nem váladékozik, mérete és színe nem változik.
Egyébiránt a cica étvágya, viselkedése, széklete, vizelete változatlanul normális, olyan mint a szőrhullás előtt. A cica kizárólag lakásban volt tartva mindig, nem jár ki és más állatokkal sincs kapcsolatban.
Mi lehet a gond és mi a megoldás?
Válaszát előre is köszönöm!

2011.08.07

Állatorvos
Szerintem tanácsos lenne egy bőrkaparék vizsgálatot végezni, hiszen csak úgy állapítható meg pontosan, hogy mi áll a probléma hátterében. Ha a kaparékból sikerül kórokozót kitenyészteni, akkor az célzottan kezelhető. A tüneteket okozhatja allergia is. Ha történt tápváltás mostanában, akkor azt hagyják el és térjenek vissza a régire. Ha bármi új dolog került az állat közvetlen környezetébe (új fekvőhely stb.), akkor azt is próbálják eltávolítani. Ha új típusú bolhaírtó cseppeket használtak, akkor előfordulhat arra is túlérzékenységi reakció.Idős cicáknál előfordul, hogy különféle belgyógyászati problémák állnak a bőrtünetek mögött, ezt vérlabor vizsgálattal lehet ellenőrizni.
Vissza a kérdésekhez