Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr!
3 hónapos lakásban tartott kiscicám van, amit úgy hoztam el a gazdájától, hogy már alomra járt, illetve száraztápot is evett. Amint hazavittük, megmutattam neki az almot, amit használ is, de előfordulnak gyakran balesetek. Piszkít a lakásban, több helyen is, amikor észreveszem, akkor hangosan tapsolok, hogy megijedjen, és akkor az alomba szalad és ott végzi el a dolgát. Mindig nem tudom figyelni a szándékát….Hogyan tudnám az alomhasználatra ösztönözni tartósan?? Javasoltak narancs illóolajat ahova piszkított, az elriasztja, hogy újra odajárjon. Esetleg más javaslat???
Az evés terén csak a tasakos eledelt eszi meg, a száraztápot nem hajlandó, pedig juniort kap, és minőségi Hill’s, illetve Select gold. Meg sem kóstolja, ha belekeverem a nedves ételébe, abban is otthagyja.
Főleg a meleg nyári időszakra, napközben lenne jó neki a szárazeledel, mert csak reggel és este adnék neki tasakosat.
Válaszát köszönöm!

2012.06.15

Állatorvos
A legfontosabb az, hogy ha a cica az almon kívül más helyre ürít, akkor a szagnyomokat a lehető legteljesebb mértékben távolítsa el, ugyanis ahol érzi a szagot oda általában vissza is jár. A citrom és narancs illat segíthet elnyomni a szagot, de előtte tisztító-fertőtlenítő szerrel is le kell mosni a felületet. Segíthet az is, ha ideiglenesen a kritikus helyekre is macskaalmot helyez. Vannak macskák akik bizonyos anyagokra szívesen ürítenek (pl.: textília), ilyenkor azt is tehet a tálcába. Szerencsére még fiatal, nem ivarérett állatról van szó, úgyhogy amit látunk az valószínűleg még nem jelölő viselkedés. Az etetéssel kapcsolatban valószínűleg az a probléma, hogy a cica elkezdett válogatni és a tasakosat sokkal jobban szereti. Mivel tudja, hogy mindig kap tasakos eledelt, ezért a másikat figyelmen kívül hagyja. Ha vissza akarja szoktatni a száraztápra, akkor arra csak kölyök korában van esélye, mert a macskák nagyon válogatósak és felnőtt korukban akár koplalás árán is hajlamosak elutasítani azt, amihez nincsenek hozzászokva. Kérdezze meg, hogy korábban milyen típusú szárazat evett és még ha alacsonyabb kategóriába is tartozik, mint a jelenleg felkínáltak, vásároljon egy kisebb mennyiséget belőle. Nyilván kölyök állatot nem lehet hosszan koplaltatni, de attól semmi nem lesz, ha 1-2 étkezést kihagy. Ha nem eszi meg a szárazat, akkor se adjon neki tasakosat, hanem pár óra múlva kínálja szárazzal ismét. Ha a régi szárazat már eszi, akkor amennyiben az nem volt prémium táp, próbálja egyre növekvő arányban belekeverni a régi tápba azt az újat, amit etetni szeretne. Többféle prémium táp is létezik, próbáljon olyat találni, amit elfogad a cica. Ha ez sikerült, akkor a későbbiekben se adjon az állatnak minden nap tasakos ételt. Fontos megemlíteni, hogy nem javasolt, hogy a cica előtt egész nap táplálék legyen. A macskák ragadozó állatok és akkor esznek, ha zsákmányoltak (ez pedig alkalmi dolog), ehhez illeszkednek emésztésélettani sajátságaik is. A cicát most még valóban 3x-4x kell etetni, de fél éves korától elég naponta 2x. Az egyetlen dolog, aminek mindig rendelkezésére kell állnia az a tiszta ivóvíz.
Vissza a kérdésekhez