Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Van egy egy éves karthauzi cicám. Észrevételem, hogy a fogíny folyamatosan piros, gyulladt, alsó, első pici fogain az íny duzzadt a fog körül. Erős szájszaga van a cicának. Előfordult már, hogy véres volt a széklete. Az utóbbi időben sokkal kevesebbet eszik, de jókedvű, játékos.Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet ennek az oka, mivel függhet össze? Mi lenne a gyógymód rá?
A cica étrendje: reggel este 8 óra körül kap enni, összesen Hils mérőpoháron Adult Optimat Care narancssárga jelzésnél 50. Csak Hils száraz tápot eszik és csak vizet kap, néha pár szem jutalom falatot (házi kosztot semmit nem adunk neki, csak Hilst).
Előre is köszönöm szépen a tanácsát, észrevételeit, javaslatát! Üdvözlettel Ági, Funes gazdija

2013.05.08

Állatorvos
A cicának valószínűleg fogíny gyulladása van, lehet, hogy vannak kilazult, fájdalmas fogai is. Valószínűleg fogköves is az állat. Ezek a tényezők kellemetlen szájszagot okoznak, a száraztáp rágása pedig kellemetlen érzést okozhat, emiatt csökkenhet az étvágya. Vizsgáltassák meg a cica száját, távolíttassák el a fogköveket, ha vannak. Szükség lehet antibiotikum kúrára is. Remélhetőleg csak erről van szó. Ha a fogínygyulladás mindig visszatér, akkor érdemes vérvizsgálatot csinálni egyes immunrendszert gyengítő vírusos macskabetegségek kizárása céljából (leukózis, AIDS, FIP). Létezik olyan fogbetegség is, ami erős szájszaggal, fogkövesedéssel és a fogak elvesztésével jár (felszívóos fogbetegség FORL). Ha a macskának általában rendes a széklete, akkor nem valószínű, hogy emésztési problémája vagy táplálékallergiája lenne. Ha a véres a széklete, akkor hasznos lehet egy bélsárvizsgálat. Ha a bélsárvizsgálat negatív eredménnyel zárul, akkor táplálékallergiára is gondolhatunk (szerintem az Önök cicájánál nem ez volt a probléma). Okozhat véres székletet, ha a cica szobanövényt rágcsált (pl.: pálma). Parazitás fertőzöttség is okozhat véres bélsarat.
Vissza a kérdésekhez