Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
8 éves havanese kutyám körülbelül 1 éve kezdte el rágni a lábát. Eleinte nem is figyeltem fel rá, azt hittem, csak a tappancsát takarítja. De most már olyan szinten gyakorolja ezt, alig hogy lefekszik, rögtön el kezdi rágni magát. Olyankor hiába szólunk rá, beszélünk hozzá, meg sem hallja.
Az lenne a kérdésem, hogy csak egy rossz szokás, mint akár nálunk, embereknél? Egyáltalán törődjünk vele, tiltsuk neki? Köszönettel várom válaszát.

2012.07.08

Állatorvos
Ezzel a problémával mindenképpen foglalkozni kell. Tiltani nem érdemes, mert valószínűleg valami irritáció, viszketés áll a háttérben. Leggyakrabban allergia okozza a lábvégek intenzív nyalogatását, de okozhatja gombás, baktériumos fertőzés is. Érdemes lenne bőrkaparék vizsgálatot végezni az adott területről. Végig kellene gondolni, hogy milyen változás történt a kutya életében a tünetek jelentkezésének idejében (pl.: új táp, új pokróc stb.). Ha volt valami új dolog, akkor azt le kell cserélni. Érdemes lehet kizárólag érzékeny kutyáknak való táppal etetni (pl.: Royal Canine Sensitivity Controll, Happy Dog Africa, Hill's z/d) és mellette semmi nasit sem kaphat. Ha a diétára javul, akkor lehet, hogy a korábbi étel egyik összetevőjére érzékeny állat. Azt gondolom, hogy el kellene vinni a kutyát állatorvoshoz, mert vannak gyógyszerek, amelyekkel a tünetek enyhíthetők.
Vissza a kérdésekhez