Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy 5 hónapos, kb. 2 kg-os perzsa cicával kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Fülatkásan került hozzám, e téren nagyon elhanyagolt állapotban. Megmutattam egy állatorvosnak, aki Suloran fülcseppet adott a probléma megoldására. Ez javított a helyzeten, de a cica nem viselte túl jól a rendszeres csepegtetést és a szőre is összetapadt tőle a füle körül. Az orvos szerint az atkásodás nem irtható ki teljesen, végigkíséri a cica egész életét. Körülnéztem, hátha mégis van megoldás.

Sok jót olvastam az Advocate spot on cseppről, ami a fülatkák végleges kiirtását ígéri. Beszéltem az állatorvossal, szerinte egy kezelés nem lesz elegendő, legalább 3-4 alkalommal meg kell ismételni 4 hetes kihagyásokkal. Megrendelte az Advocate cseppet, de közepes testű kutyáknak valót (2,5ml) kaptam tőle. Az orvos szerint a hatóanyagok aránya azonos a macskáknak készülttel. Nyilván így költséghatékonyabb, mivel egy tubus elég lehet a teljes kezelésre, de nem vagyok teljesen nyugodt, hogy nem lesz-e a cicámnak baja tőle. Utánaolvastam és nekem úgy tűnik, hogy jóval nagyobb mennyiségű Moxidektint tartalmaz mint a cicás verzió.
1. kezelésként 4 cseppet rakott rá az orvos. Folytathatom jövő hónapban ezzel a cseppel a kezelését? Ha nem javasolja, kérem fejtse ki, hogy milyen problémák jelentkezhetnek tőle.

Előre is köszönöm a segítségét!

2013.12.23

Állatorvos
A fülrühösség gyógyítható, a paraziták teljesen kiirthatók. Újrafertőződés csak akkor lehetséges, ha más fertőzött állattal találkozik a cica. Az Advocate csepp egy kezelés után is megöli az atkákat, nem szükséges az ismétlés. Az atkák gyakran másodlagos hallójárat gyulladást okoznak (főleg ha krónikus fertőzésről van szó). A hallójáratot alaposan ki kell tisztítani és érdemes fülcseppet is alkalmazni egy héten át naponta 2x (pl.:Surolan, Dexoryl, Otomax stb.). A fül tisztítását érdemes még 1x-2x elvégezni, hogy a pangó váladékot maradéktalanul eltávolítsuk, hiszen az jó táptalaja a kórokozóknak. Ha a kezelés ellenére továbbra is váladékos a macska füle, akkor ellenőrizni kell, hogy vannak-e atkák a hallójáratban. Advocate csepp után ez nem szokott előfordulni, ilyenkor inkább arról lehet szó, hogy a fülcseppben lévő antibiotikum és gombaellenes szer nem pusztította el a másodlagos gyulladás hátterében lévő kórokozókat (gombák, baktériumok). Ilyen esetben célszerű mintát venni a váladékból és mikrobiológiai vizsgálatra elküldeni azt, így a kórokozó érzékenységének ismeretében célzottan lehet kezelni a fertőzést. Az Advocate csepp kutyás változatát én nem ajánlom macskák számára. Önöknek az Advocate csepp kistestű macskáknak való változata javasolt. Ezekben a cseppekben eltérő az összetevők aránya és ez nem véletlen. Ha túladagolnak bizonyos parazitaellenes szereket, akkor nyálzás, idegrendszeri tünetek, letargia stb. léphetnek fel. Szerencsére Önöknél nem volt ilyen probléma. Ellenőrizni kellene, hogy maradt-e atka a cica fülében atka (a 4 csepp tartalmazott-e elég hatóanyagot). Ha nincsen atka, akkor a korábban leírtak szerint érdemes eljárni. Ha van atka, akkor a 4 cseppes kezelés után egy hónappal rá kell tenni a cicára a neki való cseppet.
Vissza a kérdésekhez