Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!
A most öt hónapos magyar vizslám (szuka) rendszeresen eszi a székletét. A tenyésztő szerint ezt majd kinövi, az állatorvos úgy véli, hogy hosszú folyamat lesz, amíg abbahagyja. Ő addig is a Fressnapf-ban kapható Stool Repel tablettát javasolja, én azonban nem szeretném a látását befolyásolni, ahogyan azt a tájékoztató írja (szemirritáció), és nem akarom egy életen át ilyesmivel etetni.
Kezdetben csirkés prémium tápot evett az alom, majd két hónapig nálam is a kutyám, de mivel gyakran vakarózott, vélhetően a csirke miatt, váltottunk a Fressnapf-ban kapható Select Gold Sensitive prémium száraz eledelre, amiben lazac és bárány van (a csirkésen kívül csak ez a fajta létezik kölyök kutyák számára). Természetesen a táblázat szerint adagolom, pontosan kimérve, napi háromszor.
Csak reggel találok a kertben egy-két székletkupacot, ami normális állagú, hengeres. A reggeli után azonban, amint elvégzi a dolgát, tüstént megfordul és megeszi az ürülékét. Amikor nem vagyok otthon, még maradékot sem találok. Nagyjából 6-7 alkalommal lehet széklete naponta, és ha véletlenül látom a folyamatot, úgy veszem észre, hogy kissé lágy. Elképzelhető, hogy a rendszeresen elfogyasztott széklet miatt.
Egyébként egy nagyon vidám, kiegyensúlyozott, egészséges, aktív és kedves kis vizsla a kutyám!
Amikor véletlenül sikerül valamennyi ürüléket összeszednem, érzem az átható halszagát. Esetleg ez okozhatja, hogy csábító számára és megeszi?
Megoldás lehet egy kevésbé szagos prémium táp a Fressnapf-ban kaphatók közül?
Olvasom az Ön leveleiből, hogy napi 1/4-1/2 szelet ananászt adjunk ilyen esetben a kutyának. Erre vonatkozóan milyen eredményekről tud beszámolni? Egyáltalán meddig kell ananásszal etetni? Élete végéig?
Milyen más alternatívát javasol a probléma megoldására, Kedves Doktornő?
Válaszát előre is tisztelettel köszönöm.

2020.10.29

Állatorvos

A bélsárevést általában az anyjától tanulja a kölyök. A bélsárevés a kutyák természetes viselkedése lehet…Sajnos. Sem a Stool-Repel, sem az ananász etetés nem egy olyan dolog, amit örökké kell folytatni. A cél az, hogy olyan íz kerüljön a bélsárba, ami a kutya számára kellemetlen, így a sok rossz élmény után remélhetőleg felhagy ezzel a kellemetlen szokással, ami az én véleményem szerint is eltarthat egy darabig akkor is, ha komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy abbahagyja. Egyesek borssal is beszórják az ürüléket. Az a baj, hogy minden olyan módszer, ami a gazdi jelenlétét igényli, általában ott bukik, hogy nem nézheti egész nap a kutyát….

Vissza a kérdésekhez