Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!
3 éves óriás uszkárunknál az utóbbi hónapokban bőr- és szőrproblémák jelentkeztek. Az állatorvos javaslatára tápot váltottunk, no és kap a kutya a Béres-cseppet, valamint lazacolajat. A tápváltás két hónapja történt, s a kiegészítőket is azóta kapja a kutya. Sajnos, nem változott még semmi jobb irányba, ezért csináltatunk egy laborvizsgálatot. Számunkra nem megnyugtató laikusként, bár az állatorvosunk szerint a tápváltásból bekövetkező változásig még várni kell 1-2 hónapot.

Kérem, legyenszíves leírni a véleményét a laborlelet lapján, és esetleg valami javaslatot a továbbiakat illeteően.

Nagyon szépen köszönjük!!!

Panel:

Geriátriai profil (kutya)
Hematokrit kontroll (centrifugált)
Thrombocyta-aggregáció (vérkenet)

Vizsgálat

Eredmény

Mértékegység

Referencia

AUTOMATA VÉRKÉP SIEMENS ADVIA 120

Vörösvérsejtszám 8.34 T/L 5,50 – 8,50
Hemoglobin 187 g/L 120 – 180
Hematokrit 62.3 % 38.0 – 57.0
Hematokrit (centrifugált e.) 62.0 %
MCV (átl. vvs térf) 75 fL 61 – 80
MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 22.5 pg 20.0 – 26.0
MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) 301 g/L 300 – 360
Átlagos mért. vvs Hb konc. 315.00 300-360
Mért vvs Hb tartalom 23.40
Vvs méret szórás 13.6 12.0 – 13.2
Hb koncentráció eloszlási szélesség 18.20
Vvs Hb szórás 3.17
Hypochrom vvs % 3 %
Makrocitozis +
Macrocytaer vvs% 5 %
Thrombocyta 129 G/L 150 – 450
Átlagos vérlemezke térfogat 11.3 fL 8.5 – 14.5
Mean Platelet Component 184 g/L
Thrombokrit 0.15 %
Thrombocyta térfogat szórás 68
Makrothrombocyta +++
Fehérvérsejtszám 10.7 G/L 6.0 – 15.0
Neutrophil abs. (Advia 120) 7.4 G/L 4.3 – 9.0
Lymphocyta abs. (Advia 120) 2.35 G/L 0.50 – 4.50
Monocyta abs. (Advia 120) 0.81 G/L 0.25 – 1.00
Eosinophil abs. (Advia 120) 0.02 G/L 0.10 – 1.20
Basophil abs. (Advia 120) 0.01 G/L 0.01 – 0.08
Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0.06 G/L 0.03 – 0.58

RETICULOCYTA PARAMÉTEREK SIEMENS ADVIA 120

Abszolút retikulocitaszám 121.7 G/L <60 G/L
Anaemia esetén a retikulocyta-válasz elbírálása az alábbiak szerint alakul:
500 G/l Kifejezett regeneráció
Charles W Brockus in Kenneth S Latimer Duncan and Prasse’s Veterinary Laboratory Medicine: Clinical Pathology, 5th Edition 2011, Wiley-Blackwell
Retikulocyta % 1.5 %
Reticulocyta MCV 92.60 fL 81.00 – 97.00
Reticulocyta cellularis Hb 24.90 pg
Retikulocyta Hb koncentráció 272.00 262.00 – 281.0
Reticulocyta RDW 13.90
Alacsony festődésű reticulocyták 404.0 68.0 – 647.0
Alacsony festődésű reticulocyta % 48.0 65.0 – 91.0
Közepes festődésű reticulocyták 189.00 6.40 – 260.0
Közepes festődésű reticulocyta % 22.40
Magas festődéső reticulocyták 249
Magas festődésű reticulocyta % 30 4.30 – 10.00
MCV delta 18.69
CHDW delta -0.01
HDW delta 18.00
RDW delta 1.30

VÉRKENET MORFOLÓGIA

Thrombocyta-aggregáció (vérkenet) . .
A vérkenet vizsgálata alapján a vérlemezkeszám enyhén csökkentnek tűnik

KLINIKAI KÉMIA – ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK

Összfehérje 68 g/L 55 – 75
Albumin 35.3 g/L 25.0 – 41.0
Globulin 32.7 g/L 20.0 – 45.0
A/G arány 1.08 0.60 – 1.50
ALT (GPT) 46 U/L 5 – 60
AST (GOT) 63 U/L 10 – 50
GLDH 13 U/L – 10
Alkalikus foszfatáz 44 U/L – 280
Összbilirubin 3.6 umol/L 0.1 – 5.1
Alfa amiláz 574 U/L 100 – 1200
Lipáz (pancreas) 66 U/L 8-81
CK (kreatin-kináz) 272 U/L 20 – 225
LDH 1018 U/L 20 – 250
Triglicerid 0.70 mmol/L 0.30 – 1.20
Koleszterin 7.9 mmol/L 3.2 – 6.2
Glükóz (Szérum) 0.1 mmol/L 2.8 – 4.9
Nem NaF-os csőböl mért érték. A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet.
Karbamid 6.5 mmol/L 2.5 – 6.7
Kreatinin 82 umol/L 20 – 150

KLINIKAI KÉMIA – ELEKTROLITOK

Nátrium 146 mmol/L 135 – 155
Kálium 5.11 mmol/L 3.60 – 5.60
Na/K arány 28.57 28.80 – 40.00
Klorid 105 mmol/L 100 – 116
Kálcium 2.72 mmol/L 2.50 – 3.10
Magnézium 0.94 mmol/L 0.70 – 1.00
Foszfát 1.4 mmol/L 0.8 – 1.6

KLINIKAI KÉMIA – SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK

Vas 21.2 umol/L 18.0 – 25.0
C-reaktív protein 1.6 mg/L – 10.0

ENDOKRINOLÓGIA – PAJZSMIRIGY

T4 43.9 nmol/L 17.0 – 54.0

MINTA MINŐSÉGI INDEXEK

Hemolizis +
Enyhén hemolitikus minta. Bilirubin, GGT, fruktózamin, CK, LDH, K értékeket enyhén emelheti.
Ikterusz NORMAL
Lipaemia NORMAL

Technikai megjegyzés: Enyhén hemolitikus minta. Ilyen fokban hemolitikus mintából nem mérhető: fruktózamin, GGT.
Egy héten belül beküldött nem hemolitikus mintából a fenti paramétereket lemérjük az eredeti profil részeként.

Validáló állatorvos véleménye: CK, LDH emelkedés hemolitkus minta következménye lehet.
A hyperkoleszterinaemia lehet postprandriális v. utalhat endokrinopathiára, pancreatitisre, proteinuriára.

2021.03.28

Állatorvos

A vérvétel éhgyomorra történt? Sajnos vizsgálat nélkül nehéz, hiszen így még azt se látom, hogy milyen jellegű bőrgyógyászati elváltozás áll fent, hogy viszket-e vagy nem? Parazitak ellen kezelték-e…Én azt javaslom, hogy ha nagyon aggódnak, akkor vigyék el a kutyát az összes eddigi leletével együtt Dr. Tarpataki Noémihez vagy Dr. Pétch Mártához (vagy bárkihez, akinek a bőrgyógyászat a szakterülete. Számos betegségnek lehet bőrgyógyászati tünete is (pl. hormonális betegségek).

Vissza a kérdésekhez