Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt doktornő!
A tegnapi nap folyamán vittem a hamarosan 8 éves, nőstény tacskómat kivizsgálásra , mivel a hasán az emlők környékén 3 apró, kemény “golyót” vettem észre. Kölykei még sosem voltak, viszont sajnos a cicáink, akiket az anyjuk otthagyott, a kutyámmal aludtak, és egy ideig “szoptatta” is őket, elzárni nem tudtuk őket. Ez kb 3-4hónappal ezelőtt volt. Az állatorvos szerint az apró csomók ettől vannak. Más egészségügyi problémát nem tapasztaltam nála. Az állatorvos vérvételt csinált, de mire visszamentem az eredményekért, már nem volt ott így csak a nővérek adta át az üzenetét. Miszerint a vér rendben van, egy véralvadási problémát leszámítva (alacsony PLT érték), ami miatt most az oltás sem adható neki. És, hogy ezt a problémát mérgezés, patkányméreg elfogyasztása okozhatja, de annak kb. 0 az esélye, hogy patkánymérget evett volna, meg ahogy utánaolvastam, annak tünetei lettek volna, és semmi hasonló nem történt. Kanavit K-vitamint kaptunk, napi 4 cseppet kell belőle adnom a kutyámnak. A nővérke azt mondta, ez nem olyan nagy probléma, viszont ahogy utánaolvastam ennek a vérlemezkeszám csökkenésnek, az az ellenkezője volt annak, amit mondott, hogy semmiség lenne. Ráadásul a HGB szint is kissé magasabb a referencia értéknél, ill.az ALKP alacsony, amit nem említettek, és hát ugye az orvossal már nem tudtam róla beszélni. Ezek összefüggésben lehetnek egymással? A magasabb hemoglobin szint milyen problémát jelezhet? Csatolni sajnos nemtudok képet, hogy teljes képet kaphasson a helyzetről, és, hogy valóban “csak” ennyi lenne-e a probléma. De leírom az érintett “problémás” értékeket.
ALKP <10 U/L (23-212),
HGB 19,3 + g/dl (12-28),
PLT 72- 10⁹/l (165-500)
Illetve igaz ezek rendben vannak, de leírom a vörös és fehér vérsejtek értékeit is : RBC 7,97 (5,50-8,50), WBC 10,43 (6,00-17,00)
Az lenne a kérdésem, hogy ez a K-vitamin elég lesz neki, hogy az a vérlemezkeszám helyreálljon, akkor is, ha nem mérgezés a csökkenésének oka? Illetve kárt semmiképp nem csinálok vele, ha adom neki? Mivel segíthetném még a vérlemezkeszám helyrebillenését? Köszönöm szépen. Krisztina

2021.04.02

Állatorvos

Ha a kutya jókedvű, jó étvágyú, aktív, akkor ne aggódjon. A K-vitamin nem okoz gondot. Akkor is adjuk sokszor, ha csak feltételezett, hogy patkánymérget evett a kutya. Az állat nem vérszegény szerencsére. Ilyen esetben 2-3 hét múlva újra vért kell venni és ellenőrizni a kérdéses paramétereket. A laboreredményeket mindig a klinikai képpel összefüggésben kell értelmezni. Van olyan is, hogy egy adott mintában kissé összecsapódnak a vérlemezkék és ezért mér alacsonyabb trombocytaszámot az automata. A kontrollnál kiderül. Ha bármi rendelleneset észlel, akkor természetesen azonnal vigye orvoshoz az állatot.

Vissza a kérdésekhez